<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29822" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Един граждан...

По случая с кмета на "Младост" има и четвърти заподозрян, запис как тя получава парите няма

27 Април 2018
0 7162

По случая с подкупа, за който е обвинена Десислава Иванчева, кмет на столичния район "Младост" e rало е четвърти арестуван. Прокуратурата не разполага със запис как тя получава парите, но пък има записана нейна реплика, че е поставила управителя на инвеститора "Ваклин груп" – Александър Ваклин, "на колене". В деня на ареста си Иванчева се обадила на секретарката си да пусне преписката му. 
 

 

Това са новите детайли, които станаха известни по време на мярката за неотклонение на арестуваните за подкуп от 70 хил. евро – Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият кмет на района Петко Дюлгеров. Съдът ги остави в ареста, защото Иванчева била обществено опасна, понеже бавила преписки. За другите двама арестанти не беше казано нищо, но и те остават зад решетките. Иванчева поиска незабавно да бъде освободена, като отново отрече да е искала подкуп. "Не сме опасни, известни сме. Ние двете сме бойци, това да се скрием не е характерно за нас", каза кметицата в отпуск, но не трогна съда. 
 

Четвъртият арестуван по случая е Стефан Дичев. Той е бил задържан за 24 часа, но нямало доказателства, че е съпричастен, затова бил освободен, съобщи прокурорът Илиян Рангелов, командирован за случая от Софийската градска прокуратура. Името му се споменавало в записите от подслушване, но не се намерили улики. 
 

Адвокат Мариана Тодорова възрази срещу това, че не е разпитан и Георги Шопов, който направил връзката между Ваклин и Дюлгеров. "Прокуратурата е поработила доста през тези дни, допълнително е разпитала Ваклин, за да изчисти нашите възражения. Защитата счита, че не се опровергават нашите твърдения. Дадена е сума за маркиране много преди да бъде поискан подкуп", заяви Тодорова. 
 

Имало документирани срещи на Дюлгеров с Ваклин. "В деня на ареста има среща в кафе на подзащитния ми с г-н Ваклин. Това е приложено като свалено от записите на камерите. Няма предаване на парични средства, пликове – каквото и да е. Според твърдението на прокуратурата парите са предадени в колата. От записите се вижда, че г-н Ваклин предава нещо – като лист хартия, в която е увито нещо, но не се вижда какво е", каза още Тодорова.
 

Адвокатът на Иванчева Марин Марковски разказа, че самият Ваклин твърди, че при срещата си с Иванчева тя се е държала много грубо с него. "Една кметица, която иска подкуп, не ругае хората", посочи адвокатът. Тя има следи от светещото вещество само по ръба на едната длан, по носа и по пръст на другата ръка. "Ако приемете аргументите на прокуратурата, означава да приемете, че може да се броят пари с длан", изтъкна той пред съда. Според Марковски следите по ръката са дошли от протокола за претърсване, подписан от нея на мястото на ареста, а по лицето й са оставени от служителката на антикорупционната комисия, която й запуши устата. Адвокатът продължава да твърди, че Иванчева е била арестувана незаконно от 10.30 до 13 ч. 
 

Защитниците се въздържаха да коментират томовете с доказателства, добити със специални разузнавателни средства (СРС), с мотива, че прокуратурата може да им образува дела. Съобщиха само, че на записите не се вижда предаването на пари от Дюлгеров на Иванчева в кафене на "Кристал".

Има документирани срещи на тримата за размера на подкупа, как да бъде даден, в каква валута и как да бъде накаран Ваклин да го плати, твърди прокуратурата. Имало запис с реплика на Иванчева: "Поставили сме го на колене, няма да пусна преписката, докато не плати" – цитира по памет прокурорът. Имало показания на служители, че след работно време тя влизала в кабинетите на подчинените си и тайно вземала преписки и ги бавела. 

Съдиите отхвърлиха всички искания на защитата, като заявиха, че първоинстанционният съд даже е разсъждавал повече, отколкото е необходимо. Дали са им светнали ръцете, или не било важно за съда по мярката за неотклонение. 

От изложените факти стана ясно още, че съдът вярва на твърденията на прокуратурата, че в деня на предаване на подкупа в 12.55 ч. Иванчева се обадила на секретарката си Маргарита Стоянова (преди това секретарка на Дюлгеров) и й казала да извади преписката на Ваклин, защото вече била много забавена, и да започне да работи по нея. Росица Семова – служителка в общината, дала обяснения, че преписката била разпределена на нея на 15 март, а на 16 март Иванчева й наредила устно да не работи по нея. Тя отказала и кметицата й я иззела. Според съда Иванчева е имала към преписката "интерес в обем, несъответстващ на необходимата съобщителна функция". Тя искала от заместника си Румен Русев да изчисли цялата РЗП на бъдещите сгради на Ваклин. 

Според съда няма основание да се говори за провокация към подкуп. 

 

Източник: segabg.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции