<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28313" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Правителството усмири негодуващите полицаи с финансова инжекция от 100 млн. лева

11 Януари 2018
0 838

За да усмири протестите на полицаите, премиерът Бойко Борисов обеща да бъдат отпуснати допълнителни 100 млн. лв. за увеличение на заплатите в МВР.

 

Това ще даде възможност за вдигане на възнагражденията в системата с 10%. Зам.-вътрешният министър Красимир Ципов побърза да уточни, че това не било сделка между правителството и недоволните полицаи, за да няма протести. В този дух шефът на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов заяви, че колегите му ще проведат планираните за четвъртък демонстрации, въпреки обещанието на премиера. Попов обаче ще предаде на Управителния съвет на синдиката думите на Борисов, за да се вземе решение какви ще бъдат по-нататъшните действия на униформените.

 

След срещата в Министерския съвет, представителите на протестиращите и ръководството на силовото ведомство отидоха в МВР, вероятно за да обсъдят как точно да бъдат разпределени новите 100 млн. лв. в системата. Това е поредната финансова инжекция във вътрешното министерство, след като в края на м.г. бяха заделени 55 млн. лв. за полицейски заплати. Отделно от това, по-рано през 2017 г. правителството отпусна и 17.5 млн. лв. за изплащане на стари задължения към служителите за неполучени униформи през последните няколко години. За празниците пък бяха раздадени и бонуси от по 480 лв. на човек, което не се бе случвало от години в МВР. Срещата при Борисов бе провокирана от свалянето на билборд на СФСМВР преди ден, с който синдикатът искаше да информира идващите за европредседателството чужди делегации, че основната заплата в МВР е 340 евро. По време на заседанието на МС в сряда Борисов се възмути от тази "несправедливост" и разпореди на евроминистъра Лиляна Павлова да предостави на полицаите "колкото искат билбордове от рекламата, която имаме за председателството".

 

СФСМВР на свой ред пък излезе с благодарствена декларация, в която оцени "изключително високо" жеста на премиера, пише mediapool.bg. Синдикатът обаче отклони офертата за други рекламни пана в името на това "да бъдат решени устойчиво проблемите с ниското заплащане на работещите и да се обсъдят възможностите за изготвяне на стратегия за обществен ред и сигурност и реформиране на МВР с хоризонт 2030". Очевидно своеобразната сапунена опера с билборда е дала резултат и правителството и полицаите вече говорят на един език.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции