<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39396" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Предложиха максимална скорост от 20км/ч за градските скутери, а също така задължителна регистрация и застраховка

25 Юли 2019
0 4160

Въвеждането на задължителна регистрация и застраховка на електрическите тротинетки, както и минимална възраст за управлението им и максимална допустима скорост – това предлага Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата", пише "Mediapool".

 

 

Преди да залегнат в Закона за движението по пътищата обаче, новите правила ще бъдат подложени на широка обществена дискусия, съобщиха от агенцията.

 

 

YOUTUBE ЗВЕЗДА ЗАГИНА В КАТАСТРОФА С ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ СИ СКУТЕР (ВИДЕО И СНИМКИ)

 

 

Поводът за въвеждането на правилата е, че електрическите тротинетки все повече и повече навлизат в употреба, а също така и няколко инцидента.

 

 

Предложенията са да има задължителни предпазни средства, които управляващите електрически тротинетки да носят, а също така да има и специално обозначени места, където да се карат.

 

 

Предлага се още да се въведе и маскимална допустима скорост, която да е не повече от 20км/ч в градски условия.

 

 

Освен това се предвижда и въвеждане на минимална възраст за водачите на е-тротинетки, като тя да бъде 14 години, а децата между 14 и 16 години да нямат право да развиват по-висока скорост от 12км/ч.

 

 

Задължителната регистрация и застраховка също са част от предложените правила, но не е посочено къде точно ще бъде поставян номера и къде ще става регистрация, тъй като тепърва тези идеи ще се обсъждат.

 

 

Основният мотив за въвеждането на регулациите е мнение на Европейската комисия, която счита, че въпросът с новите превозни средства е проблемен и препоръчва на държавите-членки да намерят решения и да предприемат мерки за безопасното им движение по пътищата.

 

 

В някои европейски държави хората, които използват електрически тротинетки се предполага, че са пешеходци и им е позволено да се движат по тротоари и велосипедни алеи. В други страни обаче това е напълно забранено.

 

 

Във Белгия например, максималната скорост за е-тротинетка в градски условия е 18км/ч и до 20км/ч във Франция и Германия.

 

 

На места дори са въведени и изисквания за регистрация, застраховка и задължителна минимална възраст на лицата, които ги управляват.

 

 

Според Държавната агенция въвеждането на регламент за е-тротинетките в максимално кратки срокове е належащо, особено като се има предвид колко много деца и подрастващи ги използват.

 

 

Само за миналата година пазарът на електрически тротинетки отчита глобален растеж от 76%, като "The Boston Consulting Group" изчислява, че до 2025г. световният пазар на електрически тротинетки ще възлиза между 40 и 50 милиарда долара.

 

 

Въпреки този бум, компаниите оператори далеч не са сигурни, че са намерили дълосрочна ниша в сектора на градското придвижване, писа БТА.

 

Участниците на този пазар трябва на първо място да гарантират оцеляването си, тъй като се сблъскват с болезнения въпрос относно продължителността на живота на тротинетките, които се произвеждат предимно в Китай.

 

Много от компаниите, предоставящи услугата "електрически тротинетки на самообслужване" не публикуват финансови доклади, но според много експерти и мнения, те все още имат дълъг път докато започнат да печелят.

 

За момента, единственият очевиден печеливш от бума е китайският производител "Ninebot", който произвежда около 80% от скутерите, които се използват по света.

 

Остава въпросът обаче, колко тепърва стартиращи компании в сектора на електрическите тротинетки ще могат да преживеят изключително острата конкуренция, която е отличителен белег на този пазар.

 

У нас, тъй като електрическите тротинетки не са на регистрационен режим, е трудно да се каже какъв е техният брой. Факт е обаче, че все повече хора в големите градове ги използват като алтернатива за бързо придвижване в задръстванията, особено в София.

 

В началото на този месец дори, общинското дружество "Зелена София" представи схема от 200 паркоместа за велосипеди и е-тротинетки за центъра на града.

 

Планът му предвижда всяка стоянка да бъде разположена върхо паркомясто за кола в синя или зелена зона, като тя ще бъде боядисана и обозначена със знак и на нея ще могат да "паркират" около 10-12 тротинетки и 6 велосипеда.

 

Няколко компании за отдаване на велосипеди и електрически тротинетки под наем вече изразиха интерес към проекта. Идеята е тротинетките да се зареждат през нощта, а рано сутрин – между 6 и 7 часа да се предлагат под наем почасово, като всеки ще може да включва тротинетката чрез смартфона си, след като плати.

 

Е-тротинетките ще имат пробег до 25км. с едно зареждане и ще могат да развиват до 25км/ч. Те ще могат да бъдат наемани от една стоянка, но при връщане могат да бъдат "паркирани" на друга.

 

Предвижда се също така, до входовете на парковете и градините да има буферни стоянки за градските тротинетки, като по този начин общината ясно ще показва, че не толерира използването им в зелените площи.

 

 

 

Източник: Mediapool

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции