<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79184" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Гърция налаг...

Президентът е категоричен: Няма да отлагам изборите за нов парламент

03 Декември 2020
0 544

Президентът няма намерение да отлага парламентарните избори през март догодина с до два месеца. Това става ясно от отговор от прессекретариата на държавния глава след запитване на Клуб Z.

“Държавният глава Румен Радев не предвижда отлагане на предстоящите парламентарни избори. Президентът очаква отговорните институции да създадат всички необходими условия за прозрачен, честен и безопасен за здравето на гражданите изборен процес”, се посочва в отговора от “Дондуков” 2.

С други думи, изборите ще са през март, а администрацията трябва да организира вота съобразно опасността от заразяване с Covid-19.

Вече на няколко пъти представители на опозицията призоваха публично държавния глава да не се бави, а да насрочни първата възможна дата за вота, за да не се дава още време за живот на правителството.

От ЦИК заявиха, че ще трябва да бъде променен Изборният кодекс – за да се приведат някои текстове в съответствие с кризисната ситуация – като този за мобилните урни, например. За да могат да гласуват и хората под карантина. Посочиха още, че при частичните избори през септември, всички мерки са били спазвани – носене на маски, проветряване и дезинфекция на секционните комисии и др. Но какви ще са бъдещите решения за произвеждането на изборите, зависело от това как ще се развие пандемията.

По-горе можете да чуете интервю с говорителя на ЦИК Таня Цанева за това как биха могли да протекат следващите парламентарни избори у нас.

Източник: Клуб Z

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции