<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83501" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Министър Анг...

Президентът наложи вето на закона за разследващия главния прокурор

10 Февруари 2021
0 2920

Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, който беше приет от Народното събрание на 29 януари, предаде Дневник.

С проектозакона се създаваше нов специален прокурор, който да има правомощието да разследва главния прокурор и неговите заместници.

Президентът наложи вето на закона за разследващия главния прокурор

С въвеждането на нова длъжност “прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник” се нарушават редица основни конституционни принципи, сред които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона. смята държавният глава.

“Люшкането между различни институционални варианти явно показва, че проблемът е сложен, концепцията за решението му все още не е избистрена и дебатите трябва да продължат в експертен кръг”, смята президентът Радев.

Президентът наложи вето на закона за разследващия главния прокурор

Управляващите многократно заявиха, че са решени да приемат поправките и да създадат такъв специален прокурор до края на мандата на това правителство, въпреки критиките както на опозицията, така и на Висшия съдебен съвет, самата прокуратура и редица европейски институции.

Радев намира за правилна оценката, изразена в становището на Висшия адвокатски съвет по Законопроекта за допълнение на НПК, че “продължаването на това състояние е нетърпимо, защото уврежда трайно и непоправимо авторитета на страната”.

“Споделям необходимостта от намиране на законодателно решение на проблема с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор и други висши прокурори. Продължаващата неяснота по този въпрос уронва доверието на гражданите в националното правосъдие, а в международен план доведе до ситуация, в която България се намира под безпрецедентно тройно външно наблюдение: от Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка и по новия механизъм за наблюдение на върховенството на правото във всички държави членки на Европейския съюз, както и от Комитета на министрите на Съвета на Европа, който упражнява засилено наблюдение над изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по делата от групата “С. З. / Колеви срещу България”, посочва в мотивите си държавният глава.

Колегия, начело с главния прокурор, ще предлага кой да разследва… главния прокурор

Предишното предложение на управляващите от ГЕРБ и “Обединени патриоти” за фигурата на т.нар. независим прокурор, който да може да започне наказателно разследване срещу главния, предвиждаше той да се избира от пленума на ВСС с мандат 7 години и мина на първо четене в парламента. Първият проект за промени на бившия правосъден министър Данаил Кирилов претърпя провал и бе изоставен.

Предстои законопроектът да бъде преразгледан отново в Народното събрание като в него могат да бъдат внасяни поправки. Ако той бъде повторно приет от мнозинството в парламента, държавният глава няма правомощие да го върне и текстовете трябва да бъдат обнародвани в Държавен вестник. От датата на обнародването зависи и кога би могла да започне процедурата по избор на първия в България прокурор, който да може да разследва главния.

Източник: Дневник

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции