<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42729" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ново издание ...

Президентът Румен Радев назначи Иван Гешев за главен прокурор (видео)

26 Ноември 2019
0 1938

Президентът Румен Радев назначи Иван Гешев за главен прокурор. Това обяви самият държавен  глава в специално изявление на "Дондуков 2", след като по-рано днес Радев се срещна  с Гешев, който повторно бе избран от Висшия съдебен съвет (ВСС) за поста.

 

 

""

 

 

РУМЕН РАДЕВ ОТКАЗА ДА ПОДПИШЕ УКАЗА ЗА НАЗНАЧАВАНЕТО НА ИВАН ГЕШЕВ (ВИДЕО)

 

"Върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Няма да допусна президентът да наруши конституцията. Днес подписах указ за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор", заяви Радев, цитиран от Nova

 

 

""

 

 

"Ясно изразих своите очаквания за справедливост, в основата на която е независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички, нарушили закона без оглед на участието във властта. Българите очакват развръзка за скритите офшорни сметки, имоти и придобивки на политици зад граница, за корупцията във властта, за безобразното качество на инфраструктурните проекти и ремонти, за грабежа на КТБ", добави той.

 

 

""

 

 

"Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главен прокурор – не селективно посочване на виновни, а всички, престъпили закона, да бъдат наказани. В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с неговия избор, затова обществото ни е чувствително към тази процедура", заяви още Радев. 

 

ВСС ОТНОВО ИЗБРА ИВАН ГЕШЕВ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР, ТОЗИ ПЪТ ОКОНЧАТЕЛНО (ВИДЕО И СНИМКИ)

 

 

Започвам широк обществен дебат за промени в Конституцията, и ще поканя представители на всички слоеве в обществото. От ефективността на реформите в съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост, просперираща обществена среда, и пречупване на корупцията. Бъдещето ни като нация зависи от нашата зрялост и общи усилия. България ще стане нормална европейска държава, когато обществото осъзнае своята сила и отговорност", съобщи още президентът.

 

 

Кандидатурата на Гешев за главен прокурор бе върната от президента за ново гласуване във ВСС. След първия вот Радев отказа да подпише указа за назначаването на Гешев.

 

 

Източник: Nova

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции