<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77258" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Астрономи от...

През ноември ще могат да се видят с просто око или с бинокъл всичките седем планети от Слънчевата система

05 Ноември 2020
0 1338

Всичките седем планети от Слънчевата ни система ще бъдат видими с невъоръжено око или бинокъл през идните дни и седмици на месец ноември, пише LadBible.

Венера по принцип трябва да бъде най-ярката планета в небето, но също така ще видим Меркурий, Марс, Юпитер и Сатурн с невъоръжено око – докато Нептун и Уран ще бъдат видими, ако имате чифт бинокъл или любителски телескоп под ръка.

Откриха нов мистериозен слой на границата между Слънчевата система и звездното пространство

Меркурий също ще бъде ярка планета в сутрешното небе, като според EarthSky ще бъде видим от Северното полукълбо през първите няколко седмици на ноември 2020 г.

Венера служи като “пътеводна звезда” към Меркурий, което означава, че трябва да потърсите най-ярката “звезда” в небето, преди да погледнете надолу, по-близо до хоризонта – От EarthSky ви съветват да наблюдавате намаляващия полумесец в сутрешното небе, придружен от Венера и Меркурий около 12 и 13 ноември.

През ноември ще могат да се видят с просто око или с бинокъл всичките седем планети от Слънчевата система

Марс е доста видим на нощното небе от миналия месец, като вечерта на Хелоуин е бил особено ясен. Просто погледнете нагоре и внимавайте за ясната, ярко червеникава звезда, тъй като това най-вероятно ще бъде Марс.

През ноември ще могат да се видят с просто око или с бинокъл всичките седем планети от Слънчевата система

Що се отнася до Сатурн и Юпитер, те също ще бъдат видими вечерите през този месец, когато се приближават по-близо един до друг, преди голямата им връзка през декември – нещо, което се случва само с тези две планети на всеки 20 години.

В края на тази седмица можете да видите Уран – който изглежда синьо-зелен. Според Yahoo той е малко по-голям и по-ярък в късните вечери в началото на ноември.

Учени откриха екзопланета, на която вали дъжд от разтопен метал

Нептун също ще бъде в добра позиция за наблюдение във вечерното небе този месец, въпреки че, както вече споменахме, ще ви трябва добър телескоп или бинокъл, за да го видите ясно.

Източник: LadBible

Видео: NASA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции