<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35480" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Принц Чарлз изскочи от схема за пране на пари от Русия

04 Март 2019
0 1315

Престолонаследникът на английската корона принц Чарлз е получавал пари от офшорна компания, използвана за пране на пари от Русия, пише „Гардиън”. Името на негова благотворителна фондация се появява в информация за над 1 млн. банкови преводи, придобита от международна организация, разследваща корупция  и латвийския сайт 15 min.lt. Това е един от най-големите течове на банкова информация.

 

В схемата за пране на пари са замесени руската инвестиционна банка „Тройка-Д” и 70 офшорни компании. През „пералнята” са минали над 4,6 млрд. долара, придобити чрез престъпления и изнесени от Русия в западните страни.

 

Няма доказателства, че получателите на парите са знаели за каква схема става дума. Според Гардиън в банковите потоци са били смесени „чисти” и „мръсни” пари, които са премествани в сметки на Запад и след това харчени за съпи имоти, яхти, такси за частни училища във Велиобритания и други.

 

Банката „Тройка-Д” се е управлявала от арменския финансист Рубен Варданян по времето, когато схемата е заработила. Прехвърлянето на средства е започнало още през 2004 г. и продължило поне 8 години.

 

Според Гардииън Варданян е близък до руския президент Владимир Путин. Освен това е познат на много световноизвестни личности, както и на британското кралско семейство.

 

""

Варданян и руският президент Владимир Путин.

 

Как е работила схемата?

 

Парите са били приемани от руската банка и след това превеждани в латвийската банка Ukio, затворена от тамошните власти през 2013 г. и все още обект на разследване.

 

След това сумите са смесвани с други парични потоци и местени от сметка в сметка, за да се прикрие реалният ми произход. Впоследствие са прехвърляни в западни банки. Служителите на Ukio са записвали основанието за всеки един банков превод. В повечето случаи са посочвани покупки на различни стоки, например техника. Впоследствие се оказва, че компаниите, наредили банковите преводи, реално нито дават пари, нито получават нещо в замяна. Става дума за кухи дружества, чиято единствена цел са банковите трансфери. Например през май 2004 г. Ukio осъществява банков превод за 204 хил. долара. Парите идват от регистрирана в Панама фирма, а посоченото основание е покупка на авточасти. През следващите няколко години същото дружество прекарва милиони долари до Латвия с различни основания като покупка на техника за хранителната промишленост, компютри или строителни материали.

 

Отговорност

 

Собствеността на компаниите, чийто пари са придвижвани от банка „Тройка-Д” по целия свят, е скрита. Има вписани само „номинални” собственици, т.е. хора, които нямат реален контрол върху офшорките. В много от случаите собственици се водят арменци, живеещи и работещи в Москва – строителни работници, чистачка, собственик на салон за красота.

 

""

Един от "собствениците" – строителният работник Армен Устян.

 

Кралска връзка

 

Благотворителната фондация на принз Чарлз е получила общо 200 хил. долара в рамките на три години – от 2009 г. до 2011 г. Парите са преведени от офшорка, регистрирана на Британските Вирджински острови. Според бившия шеф на „Тройка –Д” Варданян даренията са били за „опазване на архитектурното наследство в Англия”. Това обаче не са единствените пари, дошли от страна на руския банкер. Варданян е помогнал да се съберат още 1,5 млн. паунда от руски бизнесмени за фондацията. Лично Чарлз им благодари по време на благовторителна вечеря през 2014 г.

 

""

Варданян (вторият от ляво на дясно) и принц Чарлз.

 

Всичко е законно

 

Според Вараднян преводите на милиони са били напълно законни. Той твърди, че сумите са минавали през независимо звено на банката, чиято цел била да помагат на богати клиенти да контролират парите си. Банкерът твърди, че никоа не е контролирал звеното, нито се е месил в ежедневната му работа.

 

Подозрения

 

Според Гардиън въпросните офшорни компанни не са били създадени за нуждите на определен банков клиент, а са използвани от много от тях за прехвърляне на пари.

 

Има подозрения, че през тази схема са прехвърлени пари, свързани с инвестиционния фонд „Хермитидж Кепитъл”. Собственикът му Бил Браудър твърди, че 230 млн. долара са откраднати от фонда му от руски държавни служители през 2009 г.. В опит да ги установи измамата той наема руския адвокат Сергей Магнитски, който впоследствие е арестуван и умира в затвора. След смъртта му Браудър се превърна в един от най-големите критици на режима на Путин. Той е главният инициатор на щатския закон „Магнитски”, който позволява на американските власти да блокират банкови сметки на определени хора, ако им се предоставят доказателства, че те са замесени в престъпление, свързано с нарушаване на човешките права.

 

Източник:  Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции