<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42317" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Проверките на границите на ЕС не се извършват адекватно, установи проучване

12 Ноември 2019
0 384

Терористи и опасни престъпници са потенциално сред милионите чужденци, допуснати в Европа, без да са преминали през надлежни проверки, констатира ново проучване. Повече от половината от 951 интервюирани граничари признали, че допускат хора в Шенгенското пространство на ЕС, без да извършват необходимите проверки.

 

Бавните или дефектни софтуери за сигурност поеха основната отговорност за това, тъй като информацията за хората или не е била обработвната достатъчно бързо или не е била сверявана.

 

Франция, Германия, Италия, Испания и Гърция са издали близо 18 милиона визи между октомври 2015 г. и септември 2017 г., но са извършили 14 милиона проверки, показаха резултатите. Чужденците извън ЕС трябва да кандидатстват за визи, за да бъдат допуснати до Шенгенското пространство, което няма вътрешни граници и се състои от от 26 държави без Великобритания и Ирландия.

 

В доклада на Европейската сметна палата бяха разгледани пет софтуерни системи за сигурност, в които Брюксел е инвестирал около 600 милиона паунда, за да се опита да укрепи външните граници на ЕС, но се установило, че данните, достъпни за граничните служители, са били оскъдни. Инспекторите откриха също, че само десет държави-членки имат достъп до системата, която съдържа биометрични данни, като например пръстови отпечатъци.

 

Франция също така не сверява данните от системата за записи на имената на пътници  от полетите, влизащи в пространствотоа с Шенгенската информационна система, която съдържа индентификационни данни на терористи и други престъпници.

 

„На практика това означава, че при проверка за заподозрени терористи в списъците с пътници, Франция използва само информацията от своите национални бази с данни. В случай, че има сигнал за заподозрян в Шенгенската информационна система и този заподозрян е известен на другите европейски власти, но не и на френските, тяхната проверка няма да изобличи това лице“, пише в резултатите от проучването.

 

 

Източник: Daily Mail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции