<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=33099" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Продадоха 17-годишно момиче от Южен Судан във Facebook

21 Ноември 2018
0 3745

Миналия месец мъже в Южен Судан участвали в битка по наддаване за 17-годишно момиче, след като видели публикация във Facebook, че тя се рекламира с цел брак. Само няколко дни след публикацията, тя е била закупена от богат бизнесмен.

 

 

 

Това е още един пример за това как се злоупотребява с Facebook в развиващите се страни през последните години. В Мианмар над 700 000 членове на общността на рохингите бяха принудени да напуснат страната поради етническото насилие, което ООН свързва с расистки постове, разпространявани в социалната мрежа. Още хиляди бяха убити. В Либия Facebook е бил използван от съперничещи си сили, които разпространяват фалшиви новини и послания, увеличаващи насилието в страната. Сега платформата се използва от хора, които се надяват да спечелят пари, като продадат непълнолетно момиче.

 

 

Оригиналната публикация е от 25 октомври. Тя била премахната от Facebook на 9 ноември – няколко дни, след като момичето е било омъжено. Според говорител на Plan International, група активистки за правата на момичетата, постът се е разпространил с бясна скорост сред потребителите в Южен Судан.

 

 

Не е ясно защо са били необходими повече от две седмици, за да се премахне поста. В изявление говорител на Facebook каза: "Всяка форма на трафик на хора – дали чрез постове, страници, реклами или групи, не е разрешена. Премахнахме публикацията и трайно деактивирахме профила, принадлежащ на човека, който го е публикувал. Постоянно усъвършенстваме методите, които използваме, за да идентифицираме съдържанието, което нарушава правилата ни".

 

 

Бракът с непълнолетни вече е незаконен в Южен Судан, но практиката продължава и до днес.

 

Източник: The Verge

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции