<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=34701" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Проекти за 80 млн. лв. довели до чиновническата война преди „Ало, Банов съм”

01 Февруари 2019
0 1263

Проекти за над 80 млн. лв. са станали причина за сблъсъка между двама висши чиновници – директора на агенция "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" към просветното ведомство Кирил Гератлиев и Ангел Ангелов, посочен от министъра на културата Боил Банов като човека, записал разговорите му с частна фирма.

 

Записите бяха изнесени от депутатката Елена Йончева с подозрения за корупционни практики. Според нея Банов се е опитал да спести над 700 хил. лв. неустойка на фирмата строител на столичното Ларго. Гератлиев твърди, че Ангелов го е заплашвал, че ще го съсипе още през декември. След това гумите на колата му били срязани.

 

Той заподозря, че Ангелов е бил в конфликт на интереси, тъй като в миналото имал консултантска фирма, която се занимава с европроекти и в момента се управлява от негов близък. Конфликтът тръгнал след като новият собственик на дружеството изнесъл конфиденциална информация около проекти, а Гератлиев заподозрял, че течът идва от Ангелов.

 

По време на разговора, при който го заплашил, Ангелов споменал два проекта по оперативната програма, заяви Гератлиев пред Нова телевизия. "Единият проект е на стойност 70 млн. лв., другият проект е на стойност 13, 3 млн. лв. Това са проекти, които очевидно г-н Ангелов има някакъв интерес към тях. Те бяха дадени като пример за това, че едва ли не не са финансирани”, обясни Гератлиев.

 

Той допълни, че няма притеснения за проектите, тъй като те така и не получили финансиране. Историята със заплахите срещу Гератлиев бе изнесена от управляващите в отговор на съмненията на Йончева, че министър Банов е работил в полза на частни дружества и им е спестил неустойката за забавянето при строежа на Ларгото. Самият Банов заяви, че от години е рекетиран с въпросните записи, но не се подал. Гласът в записите е неговият, но те са манипулирани, обяви в петък пред бТВ минстърът. "Правени са многократно записи – той е подправен, нагласен, рязан, съчетаван с други разговори, за да се получи нещо, с което мога да бъда рекетиран. Категорично твърдя, че е манипулиран и че съм вкаран в капан”, заяви той.

 

Банов не е бил заплашван и затова не подал сигнал до прокуратурата. Освен това нямал проблеми докато Ангелов работел в министерството на културата, откъдето бил уволнен от Вежди Рашидов. "Заплахите започнаха, след като беше уволнен, през хора, директни заплахи: "Ще те размаже, той те е записвал”. Преди да бъде уволнен не ме е заплашвал, просто се е държал нагло и непочтително”, обясни министърът. Според него манипулацията по този случай е стигнала "отвратително ниво”. Министърът използва и думите "мръсник” и "бандит”, след като преди няколко дни заяви, че е жертва на престъпна група.

 

"Целта е в обществото да се насади идеята че, има един сериозен служител и още един, който ще бъде свидетел. Това е отвратителна и гнусна манипулация. Защитеният свидетел е този мръсник, няма защитен свидетел. Това е лицето Ангел Ангелов. Елена Йончева го знае и заблуждава цялото общество и органите на реда”, заяви той.

 

Източник: Mediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции