<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79669" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Дете в Индоне...

Произведената от човека материя вече надвишава теглото на Земята

10 Декември 2020
0 998

Материалните продукти на човешката дейност, произведени от метал, бетон, тухли и асфалт доминират над физическото тегло на планетата Земя, сочат резултати от изследване в “Nature“, цитирано от The Guardian.

Количествата пък пластмаса надвишават общата маса на сухоземните и водни животни, допълва изследването.

Докато мнозина човеци убедено вярват в необятността на земното кълбо и привидната безкрайност на природния свят, учените са се заели със задачата да представят една обективна картина на реалния баланс между човек и природа.

Произведената от човека материя вече надвишава теглото на Земята

Изследването установи, че печатът на човечеството нараства бързо от началото на 20-ти век, като се удвоява на всеки 20 години.

Рон Мило от Научния институт на Вайцман в Реховот, Израел и колегите му са изследвали промените в биомасата на планетата и човешката маса от 1900 г. до днес. Те изчисляват оценки на сухото тегло, с изключение на водата. Антропогенната маса се определя като масата, вложена в неживи твърди предмети, направени от хора и не включва отпадъците.

Произведената от човека материя вече надвишава теглото на Земята
Снимка: AFP/Daniel Leal-Olivas/Getty

Основните категории продукти на човешката дейност в анализа са под формата на сгради и инфраструктура, съставена от бетон, инертни материали, тухли и асфалт. Що се отнася до глобалната биомаса, по-голямата част се дължи на растения и храсти.

Учените са установили, че в началото на 20 век масата на човешките обекти е равна на около 3% от общата биомаса в света. Но през 2020 г. човешката маса е достигнала около 1,1 тератона, надхвърляйки общата глобална биомаса.

Произведената от човека материя вече надвишава теглото на Земята
Снимка: Unsplash

„Лицето на Земята през 21 век е засегнато по безпрецедентен начин от дейностите на човечеството в производството и натрупването на различни обекти на човешката дейност“, казват изследователите.

От 1900 г. цялостната биомаса леко е намаляла, докато изкуствената маса бързо се е увеличила до скорост на производство от повече от 30 гигатона (30 000 000 000 тона) годишно. Ако човешкото производство продължи с тази скорост, тежестта на нашето въздействие върху планетата ни ще надхвърли 3 тератона до 2040 г.

Произведената от човека материя вече надвишава теглото на Земята
Снимка: Pixabay

„Това проучване обединява неотдавнашните усилия за количествено определяне и оценка на мащаба и въздействието на човешките дейности на нашата планета“, се казва в статията. „Въздействието на тези дейности е било толкова рязко и значително, че се предлага настоящата геоложка епоха да бъде преименувана на антропоцен. Нашето проучване стриктно и количествено обосновава това предложение. “

Източник: The Guardian

Снимки на корицата: Unsplash

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции