<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30183" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Господар на с...

Производители на рози протестират срещу ниската изкупна цена на суровината –

19 Май 2018
0 9304

Десетки производители на рози в Карловско протестираха срещу ниската изкупна цена на суровината. Те блокираха пътя Пловдив – Карлово в района на град Баня и отказаха да пропускат колите. За минути се образуваха километрични колони от автомобили, предаде БНР. Протестиращите искат спешна намеса на държавата, заради ниските изкупни цени на суровината, което по думите им ги обрича на фалит.

 

Организаторите на протеста разказаха, че тази година цената на розовия лист тръгнала от рекордно ниските 2.50 лв. за килограм с тенденция в събота да се изкупува на цени от 1.60 – 1.80 лв.за килограм розов цвят. Производителите са категорични, че при тези изкупни цени не могат да оцелеят. Те подозират, че розоварните са направили картел и казват на прекупвачите на каква цена да купуват. През блокадата успя да премине земеделският министър Румен Порожанов. Той призова всички на пътя да дойдат на преговорите в Карлово.

 

Производителите се обърнаха към министъра с думите:

 

"В момента сме на нула. На 1.60 лв. даже изкарваме пари от собствения си джоб, ходим и теглим заеми, за да може да си платим на работниците, защото не може да им платиш…. Цена под 3 лева е просто убийствена. Няма как да съществуваме. По- добре да не правим нищо, да заминаваме в чужбина, да си пращаме децата там. Тука няма алтернатива! Може би целта на държавата е такава – всички да заминем за чужбина?!"

 

 

Производителите на рози плащат на берачите между 0.80 лв. и 1 лв. за килограм розов лист. Така за тях остават 0.60 ст. Трябва да се има прдвид, че те са направили обаче разходи за обработката на масива, разсад и препарати.

 

Монополът в цените при изкупуването на селскостопанската продукцияне е само при производителите на розите. Подобно е положението и с черешите, където цените се определят от картел между няколко големи преработватели на пазара и за последните десет години не са мръднали от 70 стотинки на килограм, а кампанията обикновено тръгва от 50 ст. за килограм – това е цената, която искат берачите на череши.

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции