<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39172" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борисов за мл...

Прокуратурата очаквано обвини Георги Георгиев от БОЕЦ за нападение над екипа на “Канал 3” (видео)

17 Юли 2019
0 1203

Прокуратурата е повдигнала обвинение на председателя на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев за инцидента с екип на телевизия Канал 3 във Видин в началото на юни тази година, съобщи Свободна Европа.

 

ЕКИП НА КАНАЛ 3 НАПАДНА ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ ОТ “БОЕЦ”? (ВИДЕО)

 

Тогава самият Георгиев съобщи за случката в профила си в социалните мрежи, където публикува и видео от инцидента. Според него той и жена му са били нападнати от екип на Канал 3, който ги е причаквал няколко дни пред жилището им.  

 

 

 

 

 

Въпреки това обвинението е към самия Георгиев за причиняване на леки телесни повреди по хулигански подбуди на двама души от екип на Канал 3. Сигналът до прокуратурата е подаден на 26 юни от програмния директор на телевизията Ива Стоянова.

 

Според прокуратурата Георгиев е „извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като псувал, отправял обидни изрази по отношение на журналистически екип на телевизия Канал 3“.

 

Разследващите твърдят, че обвиняемият е ударил шофьора на екипа по главата, а репортара – в лицето и слабините. Шофьорът е получил „контузия на лява скулна област с отток и зачервяване“. Репортерът е с „контузия на дясна челно слепоочна област“.

 

Пред Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) Георги Георгиев е обяснил, че е нападнал екипа, след като е видял, че един от тримата нанася удари на съпругата му. Това се е случило в в частна собственост, в която по думите на Георгиев служителите на Канал 3 не са имали разрешение да влязат. Той твърди също, че четири пъти се е обаждал в полицията, докато екипът на телевизията го е причаквал пред дома му, но властите не са предприели мерки.

 

В позиция по случая тогава АЕЖ напомни, че “че Конституцията на Република България гарантира неприкосновеността на личния живот на гражданите и забранява те да бъдат следени или записвани, въпреки изричното им несъгласие. Защитата на личната неприкосновеност на гражданите е и принцип, гарантиран от чл. 10, ал. 1, т. 4 от Закона за радиото и телевизията.”

 

Интересът към Георгиев на близката до Делян Пеевски телевизия Канал 3 не е случаен. “БОЕЦ” неколкократно са подавали сигнали срещу него – последният бе преди евроизборите с искане да се установи дали той е живял в България достатъчно дълго, за да може да се кандидатира.

 

Самият Георгиев свърза обвиненията с издигнатата от сдружението “гражданска кандидатура” за главен прокурор на следователя Бойко Атанасов.

 

“Наложиха ми и мярка за неотклонение. В рамките на днешният ден ми връчиха 4 различни призовки”, написа Георгиев в сайта на сдружението. Той твърди, че обвиненията идват точно преди да пътува със съпругата си, чийто донор е, в чужбина за трансплантация на бъбрек.
 

Повдигнатите обвинения на Георги Георгиев могат да му донесат до една година затвор или пробация. В момента той е с най-леката мярка за неотклонение “подписка”.

 

 

Източници: Свободна Европа и Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции