<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39753" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Запознайте с...

Прокуратурата проверява БАБХ заради скандалните обществени поръчки, разкрити от Генка Шикерова

08 Август 2019
0 3113

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавна проверка за евентуални длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Повод за проверката е публикуваното журналистическо разследване на Генка Шикерова, съобщиха от държавното обвинение

 

 

НЕИЗЛЪЧЕНОТО РАЗСЛЕДВАНЕ НА ГЕНКА ШИКЕРОВА: КАК БАБХ ХАРЧИ НЕПРАВОМЕРНО 60 МИЛИОНА ЗА БОРБА С ЧУМАТА (ВИДЕО)

 

 

 

Прокуратурата проверява БАБХ заради скандалните обществени поръчки, разкрити от Генка Шикерова

 

 

Разследването бе спряно преди година от “Нова тв”. То е затова как и с кого Агенцията по храните (БАБХ) сключва договори за т.нар. мобилни инсинератори за унищожаване на животински отпадъци, които са неизползваеми в момента насред епидемията от африканска чума по свинете.

 

 

 

 

 

Близо 30 милиона лева са изхарчени от държавата през Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за обезвреждане на животински трупове от март 2018 до сега. Парите отиват само в две фирми, на които е платено за рекордни количества обработена трупна маса и то с мобилни инсинератори, чиито капацитет е в пъти по-нисък от този на екарисажите например, са част от разкритията. 

 

 

От прокуратурата съобщиха, че в хода на проверката от ръководството на БАБХ ще бъдат изискани: всички документи по обществената поръчка за обезвреждане на животински отпадъци, обявена от БАБХ през 2017 г.; договорите, сключени от БАБХ за обезвреждане на животински отпадъци през 2018 г.; документи за всички плащания, извършени от възложителя; данните за капацитета на инсталациите; информация за състоянието на наличните екарисажи на територията на страната (според разследването – във Варна и Шумен), както и за причините за неползването им за унищожаване на животински трупове особено в настоящата усложнена обстановка.

 

 

Източник: Прокуратура на Република България 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции