<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38211" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Докога Герма...

Протестиращи в Хонг Конг сами събраха боклука си след демонстрациите (видео и снимки)

14 Юни 2019
0 2173

Десетки протестиращи в Хонг Конг се завърнаха през деня, за да изчистят боклука, събрал се след вечерния протест срещу предложения закон за екстрадиция в Китай, съобщава Daily Mail

 

ХОНКОНГ И СТРАХЪТ ОТ КИТАЙ

 

Многохилядните шествия блокират центъра на Хонг Конг вече от няколко дни, като имаше и сериозни сблъсъци между полицията и протестиращите, включително с използване на сълзотворен газ, лютив спрей и гумени куршуми срещу невъоръжените граждани, опитали се да щурмуват сградата на градския парламент. При тази атака поне 72 души бяха ранени, а 11 бяха арестувани, според властите.

 

 

""

 

 

Въпреки напрегнатата обстановка, снимки показаха как младежи почистват улицата в дъждовната сутрин след атаката на парламента, сортирайки боклука, който може да се рециклира.

 

 

""

 

 

"Просто искаме да почистим, не сме част от никаква организация", сподели един млад демонстрант с маска на лицето. "Искаме да бъдем отговорни. След като ние сме направили целия този боклук, наша е отговорността да изчистим."

 

 

""

 

 

"Аз съм част от протестите, но и част от Хонг Конг. Видях толкова много боклук по земята, че исках да направя нещо за града си", каза друг протестиращ.

 

Младежите извършиха сериозно почистване на районите, в които се проведе шествието, изчиствайки улиците от отломки, счупени чадъри, ползвани от протестиращите, за да се защитят от полицията, както и различни материали от разбитите барикади.

 

 

""

 

 

Маски за лице, опаковки от храна, бутилки от вода и счупени каски също бяха разпръснати навсякъде.

 

Подобни сцени на доброволно почистване не се виждат за първи път – по време на "Движението на чадърите" през 2014 година също улиците на Хонг Конг също бяха изчистени от демонстрантите. Тогава събитията бяха описани в международните новини като "най-учтивия протест".

 

 

""

 

 

Освен, че тогава събраха боклука си след серията седящи протести по улиците на града, демонстрантите оставиха бележки, с които се извиняваха за закъсненията в трафика и организираха пунктове за разделно събиране на отпадъци.

 

 

""

 

 

Законът за екстрадицията, който ще засегне жителите на града, заедно с китайските граждани, живеещи или пътуващи в него, предизика притеснения, че може да застраши правилата и законите в Хонг Конг и да застраши международния му финансов статус.

 

 

Източник: Daily Mail

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции