<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=31952" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Протестиращи служители на Миню Стайков нападнаха митничари

23 Септември 2018
0 5038

Служители на запечатаните фабрики за алкохол край Карнобат излязоха на протест в събота вечерта и неделя сутринта. Те са атакували митническия екип, който проверява фабриките и се е наложило да се намесва жандармерията.

 

Според работниците митничарите трябва да събират доказателства, а те не го правели. Твърдят, че заводът е запечатан неоснователно, предава бТВ. В неделя сутринта отново се събраха стотици хора, които се притесняват, че действията на властите ще доведат до загуба на работните им места. Кметът на Карнобат Емил Димитров смята, че ако фабриките за алкохол останат затворени, то това ще е фатално за общината.

 

“Градът е зависим от този бизнес. Имаме почти нулева безработица”, каза кметът, цитиран от бТВ. Близо 10 милиона лева са загубите за двата дни, в които производството е спряно, казва търговският директор на винпрома Емил Пилев.

 

"На практика затваряме бизнеса на цялата фирма и всичките тези хора остават на улицата.

 

Това е половината град, плюс това около нас има много други фирми, които зависят от нас – доставчици на грозде, доставчици на материали, банки", казва той. Въпреки че Агенция „Митници“ позволи на камионите с грозде да влязат във "Винпром Карнобат" в събота, производството все още е спряно. Работата на данъчните складове трябва да се възстанови до неделя вечерта, ако Районният съд в Карнобат не удължи срока, в който те да останат запечатани.

 

В петък митничари запечатаха заводите на Миню Стайков заради нарушения.

 

Бяха затворени спиртоварната, фабриката за вина и бутилиращото производство във Венец.

 

Агенция „Митници” иска удължаване на срока на затворените предприятия. Това стана ясно от думите на заместник-директора на митниците Юлиан Мирков, който изложи становщето на агенцията по казуса с данъчните складове в района на Карнобат, които бяха запечатани.

 

Дадена е възможност гроздовата реколта да бъде приета в складови помещения, за да не се стигне до унищожаване на готова продукция, заяви Мирков. Той обясни, че работниците на заводите могат да продължат да ходят на работа, но изнасянето на стока отпредприятията е забранена.

 

Мирков съобщи, че проверката във „Винпром Карнобат“ е установила тръбни връзки и кран, с които се извежда етилов алкохол по нерегламентиран начин. По време на брифинга днес бяха показани видеоматериали от извършените проверки, които доказват наличието на въпросните тръби.

 

В петък от агенция „Митници” съобщиха, че е била извършена проверка на данъчни складове в района на Карнобат за производство на алкохолни напитки. Констатирани са множество нередности по Закона за акцизите и данъчните складове.

 

С цел запазване на доказателства е разпоредено запечатване на складовете за първоначален срок от 48 часа. Мярката може да бъде продължена с определение от компетентния съд.

 

Според ръководството на „Винпром Карнобат” не им била представена писмена заповед за акцията. Твърдят, че тя на практика оставя близо 3 хиляди души без работа. В момента се прибира и преработва тазгодишната реколта от лозята и винпрома губи милиони левове от спирането на дейността.

 

Работниците искат информация за бъдещето си. Те разположиха земеделска техника край основните пътища в района.

 

При акция на Специализираната прокуратура в началото на септември бяха задържани Миню Стайков и още 10 души по подозрение за данъчни измами и пране на пари. От тях трима, включително и бизнесмена, както и синът на кмета на Карнобат, бяха оставени от съда за постоянно в ареста.

 

Разследващите влязоха в три от фирмите на бизнесмена – „Винпром Карнобат”, „Сис Индъстрийс” и „Топаз мел” в София и Карнобат.

 

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции