<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38619" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Протести в Русия заради обвинения към три сестри, убили баща си сексуален насилник (снимки)

27 Юни 2019
0 8389

Три сестри тийнейджърки от Русия, убили баща си, след като години наред са търпяли физическо и сексуално насилие от негова страна, бяха обвинени в предумишлено убийство. Случаят предизвика протести и дебат за домашното насилие в страната, съобщава The Guardian.

 

Мария, Анджелина и Кристина Хачатурян пребиха и намушкаха с нож техния 57-годишен баща Михаил, докато е бил заспал в кресло в апартамента на семейството в северна Москва миналия юли. Тогава те са били на 17, 18 и 19 години.  Те сами са съобщили в полицията за престъплението и са признали, че са го извършили, тъй като са сметнали, че животът им е изложен на опасност, ако не предприемат мерки.

 

 

""

 

 

Разследващите установиха, че сестрите са били почти ежедневно бити от баща си, който също така ги е принуждавал и към сексуален акт. Той ги е малтретирал физически в деня на атаката срещу него, като ги е заключил в стая и ги е пръскал с лютив спрей.

 

Адвокатите на сестрите казаха, че момичетата от ранна възраст са били заставени да смятат себе си за робини. "Сестрите са имали един-единствен избор – да се защитят или да умрат", заяви Анна Ривина, председател на московска организация срещу домашното насилие. 

 

 

""

Бащата насилник

 

 

Сестрите бяха обвинени този месец в предумишлено убийство. Ангелина и Кристина могат да бъдат осъдени на до 20 години затвор, а Мария, непълнолетна по това време – до 10 години. 

 

Решението трите момичета да бъдат обвинени в убийство предизвика вълна от протести. В Москва стотици хора се събраха миналата седмица пред сградата на Следствената служба. Активисти продължават да обсаждат офисите ѝ почти ежедневно, докато по-голям протест в подкрепа на сестрите е насрочен за 6 юли в Москва. Демонстрации се проведоха и в руските посолства и консулства из целия свят, а руски културни фигури се изказаха в защита на сестрите.

 

 

""

 

 

"Момичетата не е имало към кого да се обърнат. Полицията в Русия смята, че домашното насилие е лична, семейна работа, и че няма нужда тя да се намесва", каза Ривина. "Правителството не може и няма да защити жертвите на битовата престъпност. Тези жени, които са принудени сами да се защитават, често свършват в затвора."

 

Въпреки, че няма официална статистика, Медия Зона, независим новинарски сайт, изчислява, че около 80% от всички жени, обвинени в убийство в Русия, преди това са били насилвани от агресивните си партньори. Групи за защита на човешките права казват, че в страната поне 16 милиона жени годишно се сблъскват с домашно насилие. Популярна фраза в Русия е: "Ако те бие, значи те обича".

 

 

""

 

 

През ноември миналата година мъж беше осъден на 14 години затвор, след като отряза ръцете на жена си. Дни преди атаката, той насила я завел до гора, близо до Москва и я заплашил, че ще я убие. Жената съобщила за заплахите в полицията, но от там не предприели никакви действия. През август мъж във Воткинск, централна Русия, който намушкал до смърт жена си пред очите на пет годишното им дете, избегна правосъдие, след като съдът прекласифицира обвинението в убийство на "престъпление от страст".

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции