<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30010" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Протести срещу Гугъл в Берлин

09 Май 2018
0 1181

След като през септември 2017 компанията Гугъл обяви, че иска да отвори своя седми международен център в Берлин в помещение на бивша електрическа подстанция, която в момента се използва за различни събития, датата на откриването беше забавена с година, както пише Guardian

 

 

Останалите сгради се намират в Лондон, Мадрид, Тел Авив, Сао Паоло и Варшава (в бивша спиртна фабрика за водка), където предприемачи се занимават с търсенето на нови таланти, развиването на допълнителни връзки и създаването на образователни събития.

 

 

Отварянето на нов център в Берлин изглежда доста безвредно, като се има предвид, че доста други големи медийни и технологични компании имат офиси в близост до района Кройцберг.

 

 

Оказва се, обаче, че в този район от известно време съществува напрежение, заради преместването на местни компании, артисти и дългосрочни жители с вдигането на цените на наемите, в името на икономическата еволюция, която е на път да донесе допълнителни културни промени.

 

 

""

 

"Мисля, че от Гугъл бяха изненадани да видят такава опозиция," споделя местният активист Стефан Клайн. След работа той и негови колеги помагат на жителите в общността, когато имат проблеми с техните наемодатели или жилище. 

 

 

Говорител на Гугъл коментира, че наясно с притесненията и мнението на жителите. "Ние самите живеем в Берлин, разбираме притесненията на съседите и знаем как Кройцберг се развива през последните години," казва той.

 

 

""

 

 

В ролята на посредник между местните жители и компанията е местен политик, Флориан Шмидт. Той разкрива, че центърът на Гугъл в Берлин ще има едва 6-10 служители, което ознавача, че няма да е толкова голям.

 

 

"Не казвам, че Гугъл не трябва да идва тук, но те трябва да осъзнаят, че са част от нещо, което плаши хората… Ако такава голяма компания иска да се присъедини към един от най-отворените, бунтарски и артистични квартали на Берлин — дори в Европа — то те трябва да се стремят да запазят този квартал," казва Шмидт.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции