<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=25351" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Протест в защита на Пирин ще се проведе в понеделник в София

05 Март 2017
0 2282

Природозащитници организират протест в понеделник (6 март) заради решенията на служебния екоминистър Ирина Костова, с които даде зелена светлина на спорния проект за плана за управление на националния парк Пирин, без да се прави екооценка.

 

От коалицията "За да остане природа в България" са създали и събитие в социалната мрежа "Фейсбук" за протеста. Той ще е в

 

понеделник от 18 ч. пред Министерството на околната среда и водите

 

(МОСВ) на столичния бул. "Княгина Мария Луиза" 22. Демонстрацията е под надслов "Екологичната оценка е вредна за здравето – на МОСВ".

 

В края на работния ден вчера на сайта на МОСВ бе публикувано решение на служебния министър, с което на практика се разрешава изпълнението на плана за Пирин, независимо че не е направена екооценка. Публикуването на решението точно преди трите почивни дни на практика ограничи възможността то да бъде оспорено в съда, като намали възможните дни за обжалване от три на един. Повече четете тук. Пред "Дневник" от коалциията " За да остане природа в България" заявиха, че

 

ще обжалват в съда актовете

 

на министър Костова. "Бързането и най-вече приемането на решения преди почивни дни може да се обясни единствено с желание обществеността да не забележи, че се обслужват олигархически и корупционни интереси на кръга, който от години се опитва да застрои обекта от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Няма как да е случайно, че решения с тридневен срок за обжалване се взимат точно преди три почивни дни", се казва в разпространена днес позиция на "За да остане природа в България". Това посочиха от "За да остане природа в България" в официална позиция разпространена до медиите.

 

Иначе през последната година самото екоминистерство

 

многократно връщаше проекта

 

на изпълнителя за редакция, защото не отговаря на първоначалното задание и на изискванията на ЮНЕСКО. Актуализацията на плана се изпълнява от фирма "Пролес-Инженеринг", която работи и по проектоплана за Витоша.

 

Природозащитните организации отдавна предупреждават институциите и протестират, че "вместо да забранява изрично посегателства над Пирин, планът предвижда увеличение на зоните, в които е разрешено строителство с 12.5 пъти и отваряне на 60% от територията му за ползване на дървесина". Междувременно и международната организация WWF започна в края на 2016 г. световна кампания за запазване на парка като природното наследство под заплаха. Поводът е именно "опасният проект за нов план за управление на парка", а целта е събирането на 75 хил. подписа в подкрепа на Пирин. Според екоактивистите влизането в сила на плана би било нарушение на нормите на ЮНЕСКО, които България се е ангажирала да спазва.

 

Източник: Dnevnik.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции