<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83157" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България ням...

Проучват дали може първата и втората доза ваксина да са на различни производители

04 Февруари 2021
0 179

Може ли при ваксинация срещу Covid-19 първата и втората доза от препарата да са на различни производители, както и колко ефективна би била подобна практика? Това ще се опитат да разберат британски учени от Консорциума за оценка на имунизационния график, пише bTV.

Ако отговорът е положителен, ще се осигури по-голяма гъвкавост при имунизирането и няма да се прекъсва процесът при евентуална липса на ваксини от конкретна фирма.

Проучват дали може първата и втората доза ваксина да са на различни производители

Идеята за миксиране на препарати не е нова. При клинични проучвания на ваксините за ебола е изпробван подобен подход и той се е оказал успешен, като ефективността е била увеличена.

“Българинът по правило е подозрителен.” Защо толкова много сънародници не искат да се ваксинират?

В изследването на британските учени ще участват над 800 доброволци на възраст над 50 г. Те ще получат „коктейл“ – едната доза ще бъде на „Пфайзер“/ „Бионтех“, а другата на „АстраЗенека“. Интервалът между поставянето на двата препарата ще бъде между 4 и 12 седмици.

От Pfizer до CureVac – ваксините ще им донесат милиарди

При одобрение на други ваксини от регулаторите на Острова, те също ще бъдат приложени към проучването.

Здравните власти във Великобритания уточняват, че клиничните тестове ще струват около 7 млн. паунда на хазната, като резултати не се чакат преди лятото.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции