<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38941" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кампанията с...

Професор, хванат от "Господарите" с подкуп от 600 лева, беше осъден условно (видео)

09 Юли 2019
0 2310

Професорът от УХТ в Пловдив Николай Банков, който заедно със свой колега беше хванат с подкуп от 600 лева след разследване на "Господари на ефира" от 2017-та година, получи днес условна присъда от съда в Пловдив, съобщи Trafficnews.

 

 

""

 

 

АРЕСТУВАХА ПРОФЕСОРИ ОТ УНИВЕРСИТЕТ В ПЛОВДИВ ЗА ПОДКУПИ СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА ГОСПОДАРИТЕ (ВИДЕО)

 

Съдия Елена Захова прочете присъдата му, заедно със сочения за негов посредник Димитър Димитров, който също бе осъден условно.  Сагата претърпя обрат в последния етап на делото. Димитров в последната си дума заяви за първи път, че той сам е поискал парите от студентите.

 

ПРОФЕСОРЪТ ОТ ПЛОВДИВ ХВАНАТ С ПОДКУП СЕ ОПРАВДАВА ПРЕД СЪДА: ИМАШЕ ИЗМАМА С ИЗПИТА (ВИДЕО)

 

Професор Банков, в качеството си на длъжностно лице, в съучастие с обвиняемия Димитров, бе поискал подкуп от двама студенти в размер на 600 лева, за да проведе изпит, след като предварително е дал решенията на задачите. Освен това е поел ангажимент към студентите да попълни студентските им книжки и изпитните протоколи, с което да удостовери успешно положен изпит по специалността „Теоретична електротехника – Първа част”. 

 

Потърпевши студенти тогава подадоха сигнал до "Господари на ефира" и ние се заехме със случая. Стигна се и до реално явяване на изпит със скрита камера и даване на подкуп с белязани банкноти. След нашата съвместна акция с Икономическа полиция и Окръжна прокуратура преподавателите, както и посредниците при предаването на парите, бяха задържани.

 

ПРОФЕСОР ИСКА ПОДКУП ОТ СТУДЕНТИ, ЗА ДА ИМ ДАДЕ ИЗПИТА

 

"За тези 600 лева ще кажа следното – на своя глава ги поисках. Никой никога не ме е карал да искам и да взимам пари", заяви Димитров и помоли съда за оправдателна или минимална присъда. Това поиска и защитникът му адвокат Николай Гунев. По думите му, клиентът му е бил с нарушени права. По време на разпитите, той е бил без адвокат, а правата му не са му били разяснени.

 

 

""

 

 

"Направени са самопризнания, които обаче не са подкрепени с нито едно доказателство. Същите самопризнания са изтръгнати чрез натиск, без присъствие на адвокат и без ясно изяснени права", заяви Гунев. За оправдателна присъда пледира и адвокат Красимир Елдъров, който представлява обвиняемия професор.

 

Юристът категорично определи клиента си като невинен, а като доводи посочи липсата на категорични доказателства за вина. Елдъров посочи свидетелите като "противници" на професора, а показанията им неточни, двусмислени и нелогични.

 

ВИЖТЕ КАК ПРЕМИНА ИЗПИТЪТ ПРИ ПРОФЕСОРА ОТ ПЛОВДИВ, КОЙТО ИСКА ПОДКУП

 

"Невинен съм, като длъжностно лице не съм искал и не съм получавал подкуп. Димитър Димитров дори го каза – не съм го карал да взима пари. Аз бях добронамерен към студентите, исках да им помогна, но те са предпочели третия начин. В крайна сметка си взеха изпита пред хора, които забъркаха и реализираха тази интрига", заяви професор Банков.

 

По време на заседанието днес отново бяха призовани двамата основни свидетели студентите – Христо Елкин и Василка Димитрова. 

 

Професорът все пак бе признат за виновен по повдигнатите му обвинения. Съдия Захова определи спрямо него 2 години условно с 3 години изпитателен срок, 3 хиляди лева глоба и 3 години да не заема преподавателска длъжност. Помагачът му – Димитър Димитров пък получи 1 година и 6 месеца условно с 3 години изпитателен срок.

 

Съдът отмени и мярката на професора да не може да излиза извън страната, като до решението на последна инстанция, той може да се върне на работа в университета.

 

 

Източник: Trafficnews

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции