<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84660" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Основателят ...

Проф. Ангелов: Ако има ваксини, може да имунизираме 70% от населението до юли (видео)

01 Март 2021
0 307

Ако имаме достатъчно ваксини, може да имунизираме 70% от населението в страната до края на юни. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

От 500 до 600 хил. ваксинации на месец можем да правим, уточни той.

Eто къде ще има „зелени коридори“ за ваксинация днес (видео)

Именно затова сме поискали дози назаем от Франция и Германия.

„АстраЗенека“ не са доставили дори 40% от договорените дози, обяви министърът. Той обясни, че ние не сме договорна страна с фирмата и затова пишем до Европейската комисия. По думите му от ноември досега хората в България, които искат да се ваксинират, са с 12% повече.

Проф. Ангелов: Ако има ваксини, може да имунизираме 70% от населението до юли (видео)

Ангелов обясни, че „зелените коридори“ за имунизация са отворени, защото е имало налични дози, а хора от групите по план не са се явявали на ваксинация. Опашки от напразно чакащи пред болниците вчера е имало, защото болниците не са обявили на страниците си кога ще има коридори.

“Ако доставките бяха редовни, нещата щяха да вървят по план”, каза още Ангелов.

Той коментира и разхлабването на противоепидемичните мерки у нас. Здравният министър напомни, че в държави с твърд локдаун не са постигнати очакваните резултати. Според него това се дължи на факта, че хората не са били склонни да спазват мерките.

„Те трябва да бъдат толкова меки и толкова твърди, че хората да са готови да ги спазват. Вървяхме по ръба на бръснача, но в България постигнахме това, което други държави не успяха“, коментира Костадин Ангелов.

Той обяви, че в системата на здравеопазването може да поеме натиска – и с хора, и с лекарства и апаратура.

Проф. Балтов: До края на юни може да стигнем до 2 млн. ваксинирани с 2 дози (видео)

Здравният министър отново обяви, че има заделени количества в РЗИ за втора доза за ваксинираните с РНК препаратите – „Пфайзер“ и „Модерна“, но не се пази втора доза от „АстраЗенека“, защото реимунизацията е след 10 седмици. Той не вижда противоречие с думите на зам.-здравния министър Евгени Григоров, който каза в Бургас, че България се е отказала от консервативния подход да пази втора доза за всички ваксинирани. Григоров говорел за „АстраЗенека“.

Тази сутрин у нас са пристигнали 21 060 дози от препарата на „Пфайзер“, съобщи министърът.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции