<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=75360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как противни...

Проф. Кантарджиев: Вирусът е 5 пъти по-опасен и 5 пъти по-тежко се прекарва от грип (видео)

11 Октомври 2020
0 7891

“Всеки областен щаб трябва да вземе мерки спрямо данните, които има за разпространението на коронавируса”, посочи в предаването “Тази неделя” по bTV директорът на центъра на заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Затваряне няма да има, но трябва да се пазят възрастните хора, хората с хронични болести и тези с имунен дефицит.

Проф. Кантарджиев: Вирусът е 5 пъти по-опасен и 5 пъти по-тежко се прекарва от грип (видео)

“Националният оперативен щаб дава препоръки на базата на анализ. Иначе по предложение на националния здравен инспектор, министърът издава заповед. Засега няма нагласа. В момента трябва да пазим старчески домове, болници, за да не се превърнат в огнища. Видяхме, че с училищата няма страшно”, каза проф. Кантарджиев.

Според него маските и дистанцията са това, което намалява и контролира епидемията.

Високите стойности на заразените с коронавирус се дължат на неща, които могат да се предотвратят и на неща, които не могат да се предотвратят, коментира още директорът на Центъра на заразни и паразитни болести.

“Можеше хората, които трябваше да носят маски на закрито, да си ги носят. Ако си ги носеха съзнателно в градския транспорт и магазините, ако не се събираха много хора на едно място, можехме да имаме по-малко случаи”, посочи още проф. Кантарджиев.

Той каза кои са и нещата, които не можем да предотвратим. По думите му, на първо място това е една въздушно-капкова инфекция, която много трудно се контролира, с мерките може само да я ограничаваме.

“Мерките само намаляват случаите и намаляват тежкото протичане на заболяването”, отбеляза проф. Кантарджиев.

Увеличаването на случаите го имаме в цяла Европа, каза той.

Според проф. Кантарджиев, вирусът е пет пъти по-опасен и пет пъти по-тежко се прекарва от грип. Благодарение на мерките обаче, нямаме такова разпространение, както при грипа.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции