<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84607" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: След като "зе...

Проф. Кантарджиев: Преболедувалите Covid-19 могат да се ваксинират само с една доза (видео)

27 Февруари 2021
0 1858

“Една доза за преболедувалите е достатъчна, но може и без една”, каза директорът на Център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в предаването “Тази сутрин” по bTV.

“Най-добрият имунитет се получава при преболедуване. Обаче прекаралите го тежко се притесняват и искат да се ваксинират. Тези хора трябва да изчакат три месеца, за да се възстанови имунитетът – не че ще навреди, но няма да има същия ефект”, обясни той.

Проф. Кантарджиев: Преболедувалите Covid-19 могат да се ваксинират само с една доза (видео)

Брифингът на Щаба: Временно се преустановяват “зелените коридори” за ваксиниране (видео)

Проф. Кантарджиев е на мнение, че решението за „зелените коридори“ беше добро и на много места те все още работят, “днес пристигат 52 800 дози от ваксината на AstraZeneca – те веднага ще бъдат разпределени в страната”, обяви той и допълни, че в понеделник очакваме още 12 хил. дози от препарата на Pfizer.

Доц. Ангел Кунчев: Втора доза ваксина се пази за всеки имунизиран (видео)

По думите му няма опасност хората, които вече са си поставили първа доза – да останат без втора игла. И все пак, ако това се случи не трябва да се притесняват, защото основният имунитет се постига с първия прием на препарата, а с втория – се повишава с още 10-15%. Той обясни, че по принцип втора доза се слага при епидемии, за да се достигне по-голямо покритие в населението.

Проф. Кантарджиев: Преболедувалите Covid-19 могат да се ваксинират само с една доза (видео)

Директорът на НЗЦПБ заяви, че трябва да се спазват правата на човека и не бива неваксинираните да се ограничават да пътуват или излизат. Това обаче не изключва въвеждането на здравен паспорт.

Източник: bTV, “Тази сутрин”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции