<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82354" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Politico": С това ...

Проф. Корсун: Тази зима в Европа няма грип, заради мерките срещу коронавируса (видео)

25 Януари 2021
0 975

„Досега няма доказани грипни вируси, което е необичайно. Предишни сезони обикновено през този период на годината започваше грипната епидемия“, каза проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория “Грип и остри респираторни заболявания” към Националния център по заразни и паразитни болести в предаването “Тази сутрин” по bTV.

Ниската циркулация на грипните вируси в цяла Европа тя обясни с ограничителните мерки заради Covid-19. През миналата седмица са доказани само 13 грипни вируса, което е страшно необичайно.

Проф. Корсун: Тази зима в Европа няма грип, заради мерките срещу коронавируса (видео)

По данните на референтната лаборатория осем проби на хора, пристигнали от Великобритания, са с генетични промени, характерни за новия вариант на коронавируса.

По-заразен и по-смъртоносен: какво се знае за мутиралия коронавирус

Относно твърденията на британския премиер Борис Джонсън, че новит вариант на вируса е по-смъртоносен, проф. Корсун обясни, че:

“Някои експерти в Обединеното кралство считат, че това се дължи не на самия вирус, а на факта, че претоварването на интензивните отделения, на лечебните заведения не позволява на пациентите да се оказват такива качествени грижи, както преди появата на този генетичен вариант.”

Проф. Корсун: Тази зима в Европа няма грип, заради мерките срещу коронавируса (видео)

“В САЩ очакват до края на март този вирус да стане доминиращ и там. Европейският център за контрол на заболяванията счита, че рискът от разпространението на този генетичен вариант е много висок“, допълни тя.

„Имунитетът, който е създаден в резултат на предишно заболяване, осигурява защита и срещу този генетичен вариант. Не така обаче стои въпросът по отношение на другите два генетични варианта – от Южна Африка и от Бразилия. Тези варианти също съдържат много голям брой генетични промени, но различни от тези на британския вариант. Някои от тях правят вирусите, способни да избягват имунитета, създаден от предишна инфекция. В този смисъл са възможни повторни инфекции в резултат на тези генетични варианти“, поясни проф. Нели Корсун.

За щастие на този етап южноафриканският вариант е много слабо доказан в Европа – само в 10 страни има единични случаи. Бразилският вариант пък изобщо не е доказан в европейските страни.

Източник: bTV, “Тази сутрин”

Снимки: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции