<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38486" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Проф. Тодор Кантарджиев: Най-опасни са кърлежите в градските градини

23 Юни 2019
0 1542

Най-опасни са кърлежите в градските градини, алармира директорът на Национален център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, цитиран от Dir.bg.

 

 

Пред БНТ той обясни, че кърлежите в природата са редки и не са рискови преносители на заболявания. Според него заради опасността от кърлежи в градовете, държавата трябва да упражнява контрол върху пръсканията срещу насекоми по парковете.

 

Кантарджиев обясни, че е най-добре ухапаните от кърлеж да приемат с първото хранене след това две таблетки от антибиотика Доксициклин (Doxycycline), който намалява опасността от евентуално заразяване десетки пъти. Друг полезен съвет е стопаните, които махат кърлежи от домашните си животни, да използват медицински ръкавици, за да предотвратят заразяване чрез рани на ръцете.

 

Професорът напомни, че ефективният начин за махане на кърлежи е лесен, като след това мястото трябва да се дизинфекцира с безцветен разтвор.

 

"Кърлежът не се върти, не се гори и не се маже с олио. Трябва с тънка пинсета да се хване хоботчето му най-близко до кожата. Друг начин е да се направи възел около кърлежа със здрав конец и да дърпаш", добави специалистът.

 

 

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции