<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38071" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Психологът на ученика от Пловдив, обвинен в тероризъм: Той не е бил способен да го извърши

10 Юни 2019
0 840

Българският ученик от Пловдив, обвинен в подготовката на терористичен акт, не е бил в състояние да го извърши в момента, в който майка му разбрала за комуникацията с човек, представил се за член на ИДИЛ. Това каза в сутрешния блок на bTV криминалният психолог Иван Тричков, работил с момчето, цитиран от Dir.bg.

 

 

ЕТО ГИ САМОДЕЛНИТЕ БОМБИ НА 16-ГОДИШНИЯ УЧЕНИК, ПОДГОТВЯЛ АТЕНТАТ В ПЛОВДИВ (ВИДЕО И СНИМКИ)

 

Експертът добави, че след разговори с него, той започнал да се връща към нормалната си същност. Много важна била реакцията на майката, която усетила, че нещо става със сина й. 

 

Психологът също така поясни, че особено уязвими са интелигентните млади хора, които търсят някакви допълнителни знания в интернет, а хората, които се закачат за подобни младежи, са много добре обучени. Според него, 16-годишният ученик е гледал някакви видеа за това как се прави самоделна бомба. Това е било под формата на обучение.

 

 

"Иван

Иван Тричков, Снимка: bTV

 

 

Относно приемането на исляма, според специалиста момчето не го е приело, а просто му симпатизира, като това се е случило по време на комуникацията с хората, които са се опитали да го вербуват. Явно са му поднесли така религията, че тя му е харесала, те са добре обучени да намират какъв дефицит има в дадения човек и явно са намерили неговия, коментира криминалният психолог.

 

В тази възраст децата търсят своите реалистични герои и тези хора явно са се представили под такава форма, добави още той.

 

В ефира на Нова ТВ Тихомир Стойчев, експерт по сигурността и бивш директор на ЦСБОП, също коментира случая с 16-годишното момче от Пловдив. Според бившият шеф на антимафиотите, службите е трябвало да са активни, да влязат дълбоко в случая, да го използват за проучване, за реализация, но вместо това всичко е станало публично, пише Сега.

 

По думите на Стойчев, не се знае как детето ще се идентифицира от тук нататък – дали няма да приеме, че е предадено от родител и да възникне задълбочаващ се вътрешно семеен конфликт, заради непредпазливо действие, което представлявало опит за съдебна репресия на границата между малолетие и непълнолетие.

 

„Нямаме подходяща семейна образователна среда за младите хора. Интернет не може да бъде абсолютно защитено пространство”, заяви от своя страна Георги Апостолов от Център за безопасен интернет. Той разказа за случай на британска журналистка, направила експеримент, при който слага бурка и се снима на фона на килим с арабски мотиви, при което на 15-тата минута с нея се свърза вербуващ на ИДИЛ.

 

„Моделът на вербовка е един и същ. Те виждат интерес – когато някое от децата започне да проявява интерес в големите социални мрежи. В някакъв момент към него се прикачва съответния член на групировката и го прехвърля към анонимизираща програма”, добави Апостолов.

 

Преди месец е започнала работата с 16-годишният ученик, задържан за подготовка на атентат в Пловдив. 

 

 

Източници: Dir.bg, Сега

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции