<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85096" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бивши служит...

Пуснаха филм и за луксозния дворец на Лукашенко, който твърди, че “гладува” (видео)

09 Март 2021
0 2142

Президентът на Беларус Александър Лукашенко е приватизирал няколко държавни резиденции, ползва се от скъпи имоти, автомобили и самолет, а според данни от имотната му декларация “гладува”. Това излиза от репортерско разследване на опозиционния ТВ канал NEXTA.

Филмът е със заглавието “Златното дъно” и показва 18 имота, които, според авторите, са използвани от президента, наречен „последния диктатор в Европа“. Сред тях са резиденции като Двореца на Независимостта в Минск, центърът за отдих „Крупенино“ в региона на Витебск и ловното имение Вискули в Брест. Според източници на NEXTA – на месец се харчат „десетки милиони долари“ за поддръжка на държавните резиденции, които Лукашенко е приватизирал.

Навални отговори на ареста си със сензационни кадри от суперлуксозния “таен дворец” на Путин (видео)

Според авторите на разследването – президентът на Беларус разполага с колекция от скъпи коли, чиято обща стойност е оценена на 4 млн. евро. В тази цифра не се включват сумите по обслужването им.

Филмът показва как Лукашенко използва самолети и хеликоптери на държавата за свои лични цели. Авторите твърдят, че той приема скъпи подаръци и покровителства чуждестранни предприемачи. Като пример „Златното дъно“ дава руския бизнесмен Михаил Гуцериев – основен акционер в индустриалния конгломерат „Сафмар“.

Пуснаха филм и за луксозния дворец на Лукашенко, който твърди, че &#8220;гладува&#8221; (видео)
Михаил Гуцериев

Преди филмът да бъде пуснат, Александър Лукашенко на два пъти коментира информацията, че разполага с „личен дворец“. Той отрече твърденията и каза само, че има само къща с големина 7 на 8 метра, в която е израснал с майка си.

„Ако някой открие двореца на Лукашенко, да се мести в него незабавно“, каза иронично президентът.

Той твърди, че „няма никакво богатство“ и всичко, което използва, принадлежи на държавата.

Филмът на NEXTA събра над 1 милион гледания в YouTube за няколко часа. Авторите му пишат, че това е „най-мащабното разследване на „най-чистия“ президент в света“. „Скъпи имоти, въздушен флот, часовници и дори златни химикалки, а в декларацията му пише, че едва ли не гладува“, отбелязват от опозиционната платформа.

Пуснаха филм и за луксозния дворец на Лукашенко, който твърди, че &#8220;гладува&#8221; (видео)

Те са използвали информация от вътрешни хора, схеми, планове, документи и разкази на очевидци, за да съберат материалите за луксозния живот на Лукашенко. „Събрахме материали, за които се знаеше, но преди не бяха публикувани. Те са свързани не само с Лукашенко, но и със семейството му, с неговите поръчки и интелигентни начини за взаимноизгодно сътрудничество с придворни олигарси. Следва продължение“.

“Вие ще плащате, за да ни бият”. Путин обеща 1.5 млрд. долара на Лукашенко

Журналистът Степан Путило, който е основател на NEXTA, твърди, че е искал да направи „малко проучване“ за имуществото на президента. „Но в процеса на подготовка, хората, свързани с корупционните схеми на диктатора, започваха да ни се обаждат. Снабдиха ни с толкова много информация, че трябваше да пренаписваме сценария няколко пъти“, казват той и екипът му в канала си в Telegram.

Пуснаха филм и за луксозния дворец на Лукашенко, който твърди, че &#8220;гладува&#8221; (видео)

Путило живее във Варшава, след като напусна Беларус по време на протестите срещу Лукашенко през 2020 г. Стотици хиляди демонстранти обявиха резултатите от президентските избори за „фалшиви“ и все още искат свалянето на „диктатора“. През миналата година всички опозиционни медии бяха блокирани, но NEXTA се превърна в най-популярния източник, показващ насилието на протестите, и призоваващ за оттегляне на Лукашенко. Над 2 милиона души гледат каналите им в Telegram и YouTube.

Димки, гумени куршуми и 280 задържани в Беларус. Опозицията започна национална стачка

През август 2020 г. Степан Путило попадна в списъка на издирваните от белоруските власти граждани. По-рано тази година Разследващият комитет на страната и главният прокурор изпратиха документи на полските си колеги за екстрадиция на Путило и главния редактор на канала Роман Протасевич.

По-късно Министерството на информацията в Минск добави NEXTA и сатиричния канал Luxta в списъка на държавата с „екстремистки материали“.

Страната от бившия съветски блок е управлявана от президента Александър Лукашенко още от 1994 г., но властта му никога не е изглеждала по-разклатена.  Бившият директор на совхоз обяви, че печели изборите, въпреки че почти всички граждани протестираха срещу режима му. Той създаде система, която заглушава опозицията и вкарва най-ярките противници в затвора. Най-големите му опоненти по време на протестите бяха или задържани, или напуснаха страната.

Хиляди души пострадаха от полицейското насилие по време на демонстрациите, хиляди бяха и арестуваните. Европейският съюз отговори със санкции срещу представители на властите, отговорни за хаоса. Блокът и САЩ не признават победата му на изборите, но той продължава да е на власт и е подкрепян от Русия и Владимир Путин.

Източник: Булевард България

Видео: YouTube/NEXTA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции