<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=25242" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Пълен абсурд- институциите у нас бавят спешна трансплантация на дете (ОБНОВЕНА)

23 Февруари 2017
0 7992

Животът на 9-годишно момче, което се нуждае от спешна трансплантация, е застрашен заради бавене на институциите у нас.

 

Байрям Али е роден с вродени бъбречни аномалии и когато е на 11 месеца лекарите откриват хронична бъбречна недостатъчност. През последните две години състоянието на детето се влошило и близките му подали документи във Фонда за лечение на деца. Клиника в Германия се съгласила да оперира детето, като според специалистите единственият шанс на момчето е бъбречна трансплантация. Бабата на момчето се съгласила да стане донор и двамата трябвало да заминат на 20 февруари. 

 

Фондът одобрил финансиране на трансплантация на дете в чужбина, но Министерството на здравеопазването еднолично е отказало лечението. Причината е, че според министерството трансплантацията може да се извърши и у нас.

 

От няколко дни състоянието на Байрям се влошава – детето не спи и не се храни. Желанието на родителите му е то да замине за Германия, както е било определено първоначално. В същото време обаче министерството препраща детето към Правителствена болница, където вече е формиран екип, който е готов да направи трансплантацията. 

 

По информация на bTV едва в понеделник Фондът за лечение на деца е попитал болниците в България могат ли да извършат трансплантацията на момчето. Отговорът от „Александровска болница“ е бил отрицателен.

 

България все още не се справя добре с трансплантациите

 

От здравноо министерство казват, че трябва да се даде шанс на българските лекари да правят трансплантации на българчета, защото се справяли добре. Статистиката на агенцията по трансплантация, обаче е друга. От 2012 г. досега у нас е направена точно една бъбречна трансплантация на дете, при това под 1 година. Което значи, че в България не се правят, не могат да се правят и не бива да се правят бъбречни трансплантации на деца, пише segabg.com.

Още по-малко на дете, което е с бъбречна недостатъчност от 8 години, в крайно тежко общо състояние и с нефункционираща отделителна система. При него не просто трябва да се присади бъбрек, а да се реконструира цялата система. Ако това не стане, то в най-добрия случай ще отхвърли новия орган. Най-лошият, но прекалено вероятен случай е този, от който най-много се опасяват роднините му.

 

От "Пирогов", където преди време имаше програма за развитие на бъбречните трансплантации при деца и са правени такива операции с помощта на специалисти от Франция, са отказали да трансплантират Байрям, защото са преценили, че операцията е прекалено рискова и технически невъзможна. 

 

Тук трябва да припомним, че Правителствена болница през 2012 г. беше на косъм от отнемане на лиценза за всякакви трансплантации заради липса на специалисти и достатъчно операции, които да поддържат професионалното ниво на екипа. А болницата беше проверявана след серия скандали с починали пациенти – деца след чернодробни трансплантации и възрастни след бъбречни. От тогава досега там са направени 69 бъбречни трансплантации, починалите след това са 9, което е близо до европейската успеваемост от 90%, но всички данни са за възрастни пациенти. При това от тях операциите при жив донор са едва 4 – при 27 подобни в другия център – Александровска болница. 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции