<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=31947" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Работници от "Винпром Карнобат" блокираха ЖП линията Бургас-София

22 Септември 2018
0 6894

Стотици работници излязоха на протест пред заводите на Миню Стайков и днес. Те се събраха, за да изразят недоволството си от затварянето на обектите от агенция Митници, и блокираха с автобус жп линията в района.

 

Става въпрос за три фабрики за производство и бутилиране на алкохол – две в село Церковски и една в съседното село Венец. В тях по изчисления на компанията, заедно със заетите по кампанията за прибиране на гроздето, работят между 2 и 3 хиляди души.

 

Протестиращите работници са притеснени, че ще загубят прехраната си.

 

"Тези хора тук имат ученици, имат студенти. Искаме да знаем по чие разпореждане от вчера складовете на Винпром "Карнобат" и "Сис Индустрис" бяха запечатани. Питайки вчера представителите на Агенция "Митници", на нас ни казаха, че по устна заповед се запечатва от най-високо ниво. Искаме да знаем кое е това най-високо ниво", каза пред bTV една от протестиращите.

 

"Продължаваме борбата за хляб, за да спрем своеволията на това високо ниво", посочи и друг служител.

 

Днес работниците ще останат пред винпрома. Те се подготвят да затворят и автомагистрала "Тракия", като все още не е ясно кога ще стане това. При проверка на Агенция "Митници" бяха открити множество нередности по Закона за акцизите и данъчните складове, вследствие на което производствата бяха запечатани.

 

Йовко Йовков – един от директорите на производствата, посочи пред БНР, че заповедта за затварянето е устна и идва от най-високо ниво.

 

"За мен – големи частни интереси. Държавата защитава други частни интереси – на конкурента. Просто е впрегната държавната машина. От 5-и септември средно в заводите присъстват между 40 митничари и толкова жандармерия. Това е всеки ден. Това е огромен ресурс на държавата".

 

"Ние сме в гроздоберна кампания, пред завода има 200 тона грозде, има 4000 тона грозде само от нашите собствени лозя, които не са прибрани", каза  търговският директор на винпрома Емил Пилев пред bTV.

 

Продукцията в камионите гние вече трети ден. Ако не бъде приета, най-вероятно ще бъде изхвърлена. Това е продукцията на външни производители и лозари, която се изкупува, и те също не могат да си предадат гроздето, казаха още от заводите.

 

Собственикът на "Винпром Карнобат" Миню Стайков е в ареста с обвинение за участие в организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари.

 

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции