<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=22381" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Радикалният ислям влиза в Наказателния кодекс

23 Юни 2016
0 1855

Парламентът прие криминализирането на радикалния ислям. Със 106 гласа "За" народните представители приеха на първо четене промяната в Наказателния кодекс. Против бяха 3, въздръжаха се 10. Депутатите от ДПС напуснаха демонстративно пленарна зала преди гласуването, информира News.bg.

 

ГЛАВНО МЮФТИЙСТВО ЗА СКАНДАЛНИТЕ ДОКУМЕНТИ И РАЗКРИТИЯ НА ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА

 

Вносител на промените в НК, разглеждани на първо четене, е съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. Той предлага криминализиране на проявите на радикален ислям с 3 години лишаване от свобода.

 

Препъникамък се оказа и разграничението между религия и идеология. Дефинирането на радикалния ислям в правен аспект, редом до термини като фашизъм и антидемократични идеологии, не се хареса на депутатите от ДПС, които настояха вместо радикален ислям да бъде записано радикални религиозни форми.

 

ГОСПОДАРИТЕ СЕ СДОБИХА С ФРАПИРАЩИ ДОКУМЕНТИ ЗА ГЛАВНО МЮФТИЙСТВО

 

Изненадващо тезата, изказана от Алиосман Имамов, подкрепи Волен Сидеров. Той обясни, че спорът за религията и идеологията няма как да бъде решен в пленарна зала. Сидеров заяви, че това безспорно са прояви на тероризъм и затова трябва да бъдат взети мерки. Той призова ДПС да подкрепи законопроекта, като с това ще докаже, че действат в интерес на България.

 

В своето изказване Алиосман Имамов застъпи тезата, че въпросният законопроект за промени в НК прави опит да раздели религията от радикална идеология.

 

ЗА МОЛИТВЕНИЯ ДОМ В ЛЮЛИН, ПОЛИТИЧЕСКИЯ ИСЛЯМ И КОЙ СИ КУПУВА ВЛИЯНИЕ У НАС

 

"Всеки пети гражданин на Република България, който изповядва тази религия, е засегнат", коментира Алиосман Имамов. Той изтъкна, че религията се използва за политически цели и обяви за кощунство някой да застава от тази висока трибуна и да твърди, че религията му е радикална.

 

"Познавам много добре ислямската религия. Всяка дума ще засегне милиони. Питам защо този закон не е насочен към радикалните религиозни идеологии", коментира Имамов. Според него има над 100 религиозни общности, някои от които са крайно радикални и са нанесли повече щети от исляма в България.

 

В реплика Красимир Каракачанов заяви, че законът не е насочен към традиционните мюсюлмани. Той уточни, че през последните години той и негови колеги поставяли въпроса за някои секти.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции