<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=25868" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Разследват фирма на Георги Гергов заради злоупотреби с магистрала "Марица"

26 Април 2017
0 4812

При строежа на автомагистрала магистрала "Марица" са открити злоупотреби за над 50 милиона лева. Съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

 

Сигналът за нарушенията е дошъл от ОЛАФ и двама български депутати. Парите са отишли не за изграждане на отсечка от магистралата, а за стабилизиране на почвата, обясни прокурор Арнаудова. По думите й поръчката е била възложена не на изпълнителя на строежа, а на конкретна фирма и то без извършена предварителна сметка колко ще струва.

 

Държавното обвинение е установило, че действията по изграждане на отсечката са извършени от “Пътища­Пловдив“, а поръчката е била дадена на италианска компания. Чуждата компания е сигнализирала, че има проблем с почвата, но пътната агенция не е дала поръчката на италианската фирма, а на българската. "Спечелилият поръчката (за укрепване на почвата­б.р.) е "Пътища­ Пловдив".

 

АПИ в онзи момент е управлявана от Лазар Лазаров, а "Пътища­Пловдив" можете да си направите проверка кой ги управлява", заяви Арнаудова. Във вторник прокуратурата обяви, че злоупотребите са извършени при изграждането на участъка от магистралата между Оризово и Димитровград, пише mediapool.bg. По документи неговото строителство започна през август 2011 г. и приключи четири години­по­късно. За изпълнител на обекта беше избрана италианската компания "Муратория Чементисти – Чи. Ем. Чи. Ди. Равена". Тя спечели търга за 31­километровия лот с цена от 133 млн. лв. без ДДС.

 

 

Италианската фирма беше наела българската компания "Пътища Пловдив", по това време собственост на бизнесмена Георги Гергов, да строи магистралата. В последните дни Георги Гергов беше замесен в скандала ЦУМ­гейт заради организираната от него среща между бизнесмена Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров. "Прокуратурата е сигнализирана и работи по случая от юни миналата година. Сигналът е от двама народни представители, допълнително постъпи и сигнал от ОЛАФ. На 17 септември (2016 г.­б.р.) започнахме разследване и е образувано производство срещу длъжностни лица от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за безстопанственост и престъпление по служба. Касае се за отсечка от 31 км", каза прокурор Арнаудова.

 

Разследващите са установили, че отводняването на 4 км почва под аутобана струва 51 млн. лева. "Няма документи, обосноваващи тази цена. Това са поискали "Пътища­Пловдив", това са получили от АПИ", заяви Арнаудова. По думите на Арнаудова Агенция "Пътна инфраструктура" и "Пътища­ Пловдив" са назначили една и съща фирма, упражняваща контрол по изпълнение на дейностите.

 

Гергов отрича да е имал нещо общо

 

Бизнесменът Георги Гергов отрича да има нещо общо с разследвания от прокуратурата строеж на ЛОТ 1 на магистрала "Марица". В писмо Гергов обширно обяснява, че фирмата-строител "Пътища Пловдив" тогава не е била негова. 

 

Фирмата "Пътища Пловдив" е получила 51 милиона от Агенция "Пътна инфраструктура" за строежа на ЛОТ 1, след като е била продадена от Гергов на собствениците на "Агромах", твърди бизнесменът. 

 

„Нямам нищо общо с договора за 51 милиона лева на „Пътища Пловдив“, който в момента се разследва от прокуратурата“, казва в официална позиция Георги Гергов.

 

Той обяснява: "На 13.03.2014. всички притежавани от Георги Гергов и „Слънчев ден“ АД-Варна акции, представляващи 98% от капитала на „Пътища Пловдив“ АД , са продадени на „Кристи строй“ ЕООД-Благоевград и Асен Христов Савев.

 

На 25.03.2014 г. е вписана и промяна в Съвета на директорите на „Пътища Пловдив“ в Търговския регистър. От промяната се вижда, че от тази дата членовете на Съвета на директорите – Тодор Гергов, Цветомир Гергов и Ангел Коджаманов, са заличени от Търговския регистър и дружеството се управлява от Съвет на директорите в състав: Кристина Ивавчева, Асен Савев и Маргарита Попиванова, като се представлява от Маргарита Попиванова и Асен Савев. Информацията е публична и общодостъпна и може да се провери на сайта на Търговския регистър.

 

Считано от посочените по-горе дати – 13.03.2014 г. и 25.03.2014 г., Георги Гергов лично и свързани с него лица нямат отношение под каквато и да било форма нито към управлението, нито към собствеността на „Пътища Пловдив“.

 

Разследваният договор между "Пътища Пловдив" АД и АПИ е сключен на 30 юни 2015 година и на 31 август 2015 година е изплатена последната сума – общо 51 млн. лева. Това уточни говорителят на Главния прокурор Румяна Арнаудова в предаването „Денят започва“ на БНТ на 26 април 2017 г.".

 

Миналата седмица Георги Гергов сам подаде оставка, поискана му от Корнелия Нинова, като член на Изпълнителното бюро на БСП заради скандала със срещата между Дончев и Цацаров, на която се оказа, че и той е присъствал.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции