<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42606" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Райски архипелаг е държавата с най-висок процент на зависими от хероин (снимки)

21 Ноември 2019
0 3153

Островният рай Сейшели изживява наркотична епидемия в огромни мащаби, пише BBC.

 

 

Известен със своите коралови рифове, бели пясъчни плажове и други благини на курортния туризъм, този архипелаг в океана посреща всяка година 360 000 туристи за почивката на живота им. Но отвъд частните острови, бутикови курорти и ресторанти от най-висок клас, местните жители водят отчаяна битка с хероинова епидемия в неподозиран мащаб.

 

 

Райски архипелаг е държавата с най-висок процент на зависими от хероин (снимки)

 

 

Между 5000 и 6000 души сред население от 94 000 са зависими от хероина. Това се равнява приблизително на 10% от работещото население на държавата, посочва Агенцията за превенция на злоупотребата с наркотици и рехабилитация (APDAR) в Сейшелите. Това означава, че, на глава от населението, страната страда от най-високи нива на хероинова зависимост в света. Но вместо да се бори за криминализиране на употребата на наркотици, агенцията въвежда политика в португалски стил – като счита наркоманията за хронично заболяване, а самите зависими са лекувани.

 

 

МАЙКА СПОДЕЛИ ШОКИРАЩИ СНИМКИ НА СИНА СИ ПРЕДИ И СЛЕД ДА СЕ ПРИСТРАСТИ КЪМ ХЕРОИН

 

 

Хероинозависимите имат две възможности: да се включат към терапия с „висок праг”, включваща период на стационарно лечение и детоксикация, или такава с „нисък праг”, която се фокусира върху намаляване на вредата.

 

Всеки участник и в двете програми получава достъп до медицинска и психологическа помощ.

 

 

Райски архипелаг е държавата с най-висок процент на зависими от хероин (снимки)

 

 

Десетки хора се редят пред отворените прозорци на бял микробус, готови да покажат личната си карта. Името им, датата и часът се записват в електронна таблица и при проучване на информацията, правилната доза метадон се разпределя.

 

 

5-ГОДИШНО МОМЧЕНЦЕ ЗАНЕСЕ ХЕРОИН В УЧИЛИЩЕ, КАРАЛО ГО ДА СЕ ЧУВСТВА КАТО СПАЙДЪРМЕН

 

След въвеждането на програмите за рехабилитация, цената на хероина в Сейшелите падна.

 

 

 

 

Република Сейшели е островна държава в Индийския океан на около 1500 км източно от бреговете на Африка, разположена върху архипелаг от 155 острова. Бивша британска колония, държавата придобива независимост през 1976 година, но остава член на Британската общност. Архипелагът е защитена територия като природен резерват  и дом на гигантските костенурки Алдабра. Доходите на глава от населението са високи, както и нивото здравеопазване и образование.

 

През 2011 Дукът и дукесата на Кеймбридж отпразнуваха своя меден месец там.

 

 

 

 

Източник: BBC

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции