<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=31300" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Рекордна година за костенурките на Закинтос

24 Юли 2018
2 4856

Йонийският гръцки остров Закинтос е на път да счупи рекорда си по прираст на застрашените морски костенурки тази година, съобщи в. „Катимерини“.

 

Това показват данни на гръцка природозащитна организация, занимаваща се с опазването на вида, който от хилядолетия ползва живописния Закинтос за люпилня на новите поколения.

 

""

 

Около 1360 гнезда на костенурки са преброени по плажовете на острова от май до 22 юли. Това е ръст от 139% спрямо същия период на миналата година, когато са били преброени само 545 гнезда.

 

Плажът Секания на източния полуостров на Закинтос продължава да е най-популярното място за гнездене на костенурките, приютявайки 750 от гнездата.

 

""

 

Костенурките на Закинтос преди години дадоха за наказателна процедура на Европейската комисия срещу Гърция. Островът и водите около него са защитена зона в европейската мрежа „Натура 2000“ тъкмо заради костенурките. Причината за наказателната процедура беше, че гръцките власти бяха допуснали строителство на хотели в близост до любимите плажове на застрашените костенурки, рискувайки да обезпокоят влечугите.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции