<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88341" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борисов: Днес...

Ректорът на УНСС върна на работа доцентa, уволнен заради критика към посещение на Бойко Борисов

28 Април 2021
0 496

Доцентът по журналистика Мартин Осиковски е възстановен на работа в УНСС. Само шест дни след като бе уволнен със заповед на ректора проф. Димитър Димитров, взел решението еднолично и неговите преподавателски права са възстановени, предаде КлубZ, цитирайки съобщение от университета.

„От днес доц. д-р Мартин Осиковски е на работа в УНСС.

След серия от срещи и консултации на ректорското ръководство с представители на различни академични звена в Университета за национално и световно стопанство, както и с ръководството на катедра „Медии и обществени комуникации“, е взето решение за отмяна на наложеното дисциплинарно наказание.

Ректорът на УНСС върна на работа доцентa, уволнен заради критика към посещение на Бойко Борисов

Проф. Димитров изтъкна, че внимателно е следил и анализирал обществения дебат и се надява разрешаването на тази ситуация да допринесе за консолидиране на академичната общност – както в УНСС, така и в останалите български университети. Възвръщането на взаимното доверие е първата и най-важна стъпка към възстановяване на конструктивния диалог, градивна работна атмосфера и зачитане на академичните ценности, подчерта проф. Димитров“, написаха от университета.

Уволненият преподавател да даде доказателства за политическа агитация, поиска ректорът на УНСС

Преди седмица доц. д-р Мартин Осиковски е уволнен дисциплинарно с мотива, че е уронил престижа на университета, позовавайки се на информация от потърпевшия. От пресцентъра на висшето учебно заведение са потвърдили за уволнението на преподавателя в катедра „Медии и обществени комуникации“.

Решението на проф. Димитър Димитров предизвика вълна от възмущения. В защита на преподавателя бе инициирана подписка от студенти, която за по-малко от седмица събра над 6200 подписа.

Неговите колеги от катедра „Медии и обществени комуникации“ защитиха преподавателя и поискаха той да бъде възстановен на работа. 

Два дни преди парламентарните избори на 4 април главният секретар по уеб комуникации в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) Мартин Осиковски обяви, че подава оставка в знак на протест срещу превръщането на университета “в снимачна площадка за #ЖипкаTV”. Поводът е визита сутринта на премиера Бойко Борисов в УНСС, който провери как върви изграждането на новия корпус на учебното заведение.

Служител на УНСС подаде оставка в знак на протест срещу предизборна визита на Борисов в учебното заведение (снимки)

“Намирам това за обидно по отношение на автономията като цяло, на толкова много хора, които работят или учат тук и които се чувстват, меко казано, дискомфортно от това, че неволно са превърнати в домакини на предизборна обиколка навръх последния ден от предизборната кампания на политическа партия ГЕРБ”, написа Осиковски в своя Facebook профил.

В предаването “Алтернативата” с водещ Генка Шикерова ректорът на УНСС заяви, че е взел решението да уволни доц. Оскиовски, след като същият не е доказал обвиненията си, че на територията на университета се е провела предизборна агитация.

„Това засяга пряко нашия университет, не мога да го допусна, ако се каже, че има политическа агитация и няма мерки срещу това, означава да признаем, че има такава агитация, а такава агитация няма“, каза Димитров.

Ректорът на УНСС върна на работа доцентa, уволнен заради критика към посещение на Бойко Борисов
Снимки: FB

Вчера обаче повече от 70 университетски преподаватели в УНСС връчиха отворено писмо на ректора. Сред подписалите го са четирима от осем декани в университета, ръководители на катедри, както и председателката на Контролния съвет в УНСС – проф. Даниела Фесчиян.

„Ние, долуподписаните преподаватели от Университета за национално и световно стопанство, изразяваме категоричното си несъгласие и неприемане на дисциплинарното уволнение на колегата ни доц. Мартин Осиковски. Това е безпрецедентен акт в стогодишната история на УНСС.

Подобно управленско решение противоречи на академичния дух и уронва престижа на нашия университет“, се казва в писмото.

Цялото интервю на проф. Димитров можете да чуетое тук.

Източник: КлубZ

Видео: Alternativata

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • shadow

    02 Май 2021

    Джитко бибитко пак се е развихрил в стихията си да държи в страх раята Само така лошия материал ще си остане лош. Или просто казано проста рая.Ашколсун бойче.Само така. Дръж в страх простатат рая.

Реакции