<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35899" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Решението на Нинова за листата разделя БСП, твърди Станишев

18 Март 2019
0 338

“Не се чувствам като паднал от мотора, но беше пропусната възможност БСП да излезе (на изборите) обединена“, коментира в понеделник лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев по повод пленума на БСП, на който Елена Йончева беше избрана за водач на листата на социалистите за еврозиборите. Станишев беше втори по резултат след Йончева с малка разлика, но решението за вкарването му в листата беше отложено.

 

 

 

 

“Имаше практически паритет. Предложих да гласуваме челна двойка, защото очевидно има напрежение. Предложението дори не беше подложено на гласуване по решение на председателя на БСП. Притеснявам се, че това води до разделение”, коментира Станишев пред бТВ.

 

По думите му на евроизбори партиите трудно могат да привлекат гласове от периферията и БСП трябва да мобилизира вътрешното си ядро. Лидерът на ПЕС призна, че от месеци не е разговарял с Корнелия Нинова, но смята, че тя трябва да го потърси за разговор.

 

“Оставам в битката за нареждането на листата, защото знам, че моето отсъствие ще накърни резултата на БСП и ще демотивира много хора. Обадиха ми се много хора вчера вечерта и казаха: “Да не вземеш да се откажеш”, разказа Станишев.

 

По повод твърденията на Корнелия Нинова, че няма необходимост президентът на ПЕС да е евродепутат, Станишев обясни, че по тази логика няма нужда и лидерът на БСП да бъде водач на групата в парламента.

 

“Лидерът на ЕНП е над 70 години, това е негово решение (да не бъде евродепутат), но генералният секретар на ЕНП е вътре в парламента, защото връзката между партия и парламентарна група е изключително важна. Второ, лидерът на АЛДЕ в момента е евродепутат. Зелените имат двама съпредседатели, единият е в групата. Всяко политическо семейство разбира, че взаимодействието между партия и парламентарна група трябва да бъде ежедневно“, каза Станишев.

 

Той обясни, че възможност да се оттегли от листата на БСП винаги има, но засега не мисли за това.

 

“Ще преценя каква е атмосферата на следващия Национален съвет, но вчера заявих ясно. Благодарих за подкрепата и на нашите структури и на хората от Националния съвет и много от тях ми казаха, че трябва да продължа състезанието не заради себе си, а заради политически принципи, заради европейското начало в БСП, което понякога се създава впечатление, че остава на заден план“, каза Станишев.

 

Той допълни, че БСП е партията, която първо подаде молбата за членство в ЕС като управляваща.

 

“Влизането в ЕС беше национално усилие, но ние имаме много значим принос за това. Никой не може да ни го отнеме“, каза още Станишев и коментира какви са отношенията му с Корнелия Нинова.

 

“Като между лидер на ПЕС и лидер на БСП. Това означава, че всеки изпълнява своята функция“, посочи Станишев и отчете, че не е говорил с нея през последните месеци. "Ако някой търси разделителни линии, винаги ще намери“, допълни президентът на ПЕС.

 

"Отлюспването" на Станишев и "болшевизацията" на БСП

 

Бившият председател на левицата Михаил Миков отправи остри критики към тясното ръководство на партията след решението от неделя водач на евролиста да е Елена Йончева, а не лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. По думите на Миков в БСП "тече пълзяща болшевизация – "който не е с нас, е против нас".

 

"Истината е, че Корнелия Нинова иска да отстрани Сергей Станишев. Това е поредното отлюспване, част от процесът на болшевизация в партията, който е очевиден.От около 2 месеца е ясно, че председателят на ПЕС е нежелан в листата от Нинова и ръководството, въпреки желанието на голяма част от партийните членове и организации", каза той в ефира на Нова телевизия.

 

По думите му е имало целенасочена кампания за отстраняването на Станишев с цел "натриване на носа", освен това различията между БСП и ПЕС се преекспонирали, а посланието на ръководството било ясно – не иска лидерът на ПЕС в евролистата.

 

Той заяви, че не оспорва формално резултата от гласуването, но е имало "съмнения в начина, по който се проведе". По думите му в началото на пленума са се регистрирали 144 членове, по време на вота те станали изведнъж 172-ма, а веднага след него се оказали 101. Миков каза още, че за първи път не е имало списък на излизане от заседанието, в който участвалите делегати се разписват.

 

„Нека имаме още нещо предвид. Поне 20 души – членове на НС, са в трудово-правни отношения с Нинова. Познайте те как ще гласуват? Не оспорвам гласуването. Въпросът е, че последните два месеца имаше явна тенденция за натиск за отстраняване на Станишев”, каза той.

 

Според него Елена Йончева е използвана от Нинова в конфликта ѝ със Станишев. „Аз не казвам, че Елена няма своите качества. Не казвам, че Елена не може да бъде достоен представител в Европейския парламент, но казвам, че начинът, по който се случи всичко имаше за цел отново да конфронтира, защото ние в България обичаме да разчистваме сметки”, заяви депутатът.

 

Миков каза още, че не желае да бъде представител на БСП в която и да е листа при сегашното ръководство. „Няма как да се приеме , че ние сме омръзнали лица за вътрешни избори, но в същото време да не сме омръзнали лица за друг избор”, каза той.

 

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции