<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28110" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Решено: Втора кабинка на Банско ще има, протести “за” и “против” се проведоха днес

28 Декември 2017
0 2550

При инвестиционен интерес ще се прави втори кабинков лифт в Банско. Това решение взе правителството след днешното заседание на кабинета.

 

 

Екоминистърът Нено Димов е внесъл като извънредна точката, а Бойко Борисов му е дал един час да подготви и изложи предложението си за промяна в плана за управление на Природен парк “Пирин”. 

 

Така на заседанието бе приета точка, която ясно възлага на министъра на околната среда и водите при наличие на инвестиционен интерес за изграждането на нова кабинкова линия в ски зона Банско да се предприемат спешно всички мерки по екологичното законодателство, така че такава да бъде направена във възможно най-кратък срок.

 

В същото време екозащитници отново организираха протест срещу втори кабинков лифт на Банско пред Министерски съвет. 

 

Част от лозунгите на протестиращите са:„Пирин е в беда, спасете го сега”, „Пирин не е коледен подарък“, „Пирин в Натура не е арматура“, както и „Развитие с природата, а не против нея“.

 

www.vbox7.com/play:519b43c29c

 

Успоредно  около 200 протестиращи блокираха за 20 минути главен път Е-79 при разклона за Банско. Те бяха водени от кметовете на курортния град и на Симитли – Георги Икономов и Апостол Апостолов.

 

Участниците в акцията настояват за окончателна позиция за магистрала “Струма” и втората кабинка. Протестиращите се заканват, че ако властта отново отложи решенията, през януари ще блокират границата с Гърция. 

 

“Не говорим само за втора кабинка. Говорим за допълнителни лифтове и писти в ски зоната. Само една кабинка няма да реши проблема”, заяви кметът на Банско Георги Икономов. 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции