<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30815" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Робот върти бургери в калифорнийски ресторант

26 Юни 2018
0 2186

Американска стартъп компания открива ресторант за бургери в Сан Франциско, където готвачът на храната е роботизирана система, съобщи Tech Crunch.

 

Компанията Creator e собственост на американеца от гръцки произход Алекс Вардакостас.

 

Creator ще бъде първият ресторант, в който готвачът е машина, а ръководителят зад него е Вардакостас, който е учил машинно инженерство в Калифорнийския университет.

 

В кухнята вместо екип за готвене има 5-метрова роботизирана система с 20 компютъра, 350 сензора и 50 задвижващи механизма. Роботът може да приготви бургер от А до Я.

 

И не само какъв да е бургер. Сред вариантите са класическият "Creator срещу Света", стридeния айоли бургер "Тумами Бъргър", "Смоуки" с конфитюр от карамелизиран лук и Dad Burger ("Бургерът на тате"), със слънчогледов тахан.

 

Според Tech Crunch, подобни бургери в изискан ресторант биха стрували между 12 и 18 долара. В Creator, обаче, те са само по $6, като повечето от парите отиват за качествените им съставки.

 

Ниската цена идва от икономиите на работно и кухненско пространство. Сервитьорите и приемащите поръчките обаче са хора.

 

Освен това производителят твърди, че роботът прави по-добри бургери от хората, защото реже зеленчуците по-точно и по-прецизно подрежда съставките.

 

Освен това робо-бургерът по презумпция е по-здравословен, защото ако един работник в кухнята е болен, би могъл да зарази клиентите.

 

Биографията на Вардакостас е близка до това, което е създал. Семейството му притежава верига бургери в Калифорния. 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции