<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37520" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Родителите на алпиниста Иван Томов набират средства за връщане на тялото му в България

21 Май 2019
0 619

Родителите на загиналия български алпинист Иван Томов набират средства, за да може да бъде пренесено тялото му от Хималаите до Русе, съощава БНР

 

 

""

 

 

От фирмата-организатор на експедицията са съобщили на родителите му, че за това ще бъдат нужни около 70 хиляди долара. 

 

 

ОПИТАЛИ СА СЕ ДА СПАСЯТ ИВАН ТОМОВ С ХЕЛИКОПТЕР, ЗАЕДНО С НЕГО Е ПОСТРАДАЛА И РУСКА АЛПИНИСТКА

 

 

""

 

 

На 16 май Томов изкачи връх Лхотце и стана вторият българин (след Христо Проданов), стъпил на този осемхилядник без помощта на допълнителен кислород. На слизане от върха, обаче, 35-годишният русенец почина.

 

 

КАШЛИЦА И ЛОША АКЛИМАТИЗАЦИЯ СА ВЕРОЯТНИТЕ ПРИЧИНИ ЗА СМЪРТТА НА ИВАН ТОМОВ, СМЯТА АЛПИНИСТ

 

 

Вчера от туристическо дружество "Приста"-Русе съобщиха, че загиналият алпинист Иван Томов ще бъде погребан в скален процеп под връх Лхотце и ще остане завинаги на Хималаите. След дискусия с родителите на Иван обаче решили да подкрепят семейството в решението им да върнат тялото на алпиниста в България.

 

 

ИВАН ТОМОВ ЩЕ БЪДЕ ПОГРЕБАН ПОД ВРЪХ ЛХОТЦЕ

 

 

"Обещаха ни да го смъкнат поне до втори лагер (в момента тялото му е в района на Лагер 4 – бел.ред.) и затова в нас се запали една надежда – да съберем някаква част, някаква сума да им предложим, за да може после с вертолет да го закарат в Катманду. Мисля, че всеки един родител би искал детето му да е до него… Да го погребем по нашите си традиции, християнските, да не остане там, в тия скали… хвърлен…", заяви Юрий Томов, баща на загиналия алпинист. Той увери, че ако времето не позволи провеждането на акция по сваляне на тялото от Лагер 4, парите ще бъдат дарени за благотворителност.

 

 

"Не, защото ми е син, но това беше един много достоен, много добър човек, скромен. Мисля, че той, както и Боян Петров все пак допринесоха с нещо за нашата държава и мисля, че заслужават уважение… Една последна почит, ако е възможно", добави бащата.

 

 

""

 

 

Източник: БНР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции