<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42041" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Родители в САЩ масово търсят религиозни доводи за да не ваксинират децата си

04 Ноември 2019
0 347

Според ново проучване, все повече родители в Съединените Щати избягват ваксинирането на децата си, изтъквайки вярата си като причина, въпреки че никоя голяма религия не се противопоставя на ваксинацията, пише Си Ен Ен.

 

Ваксините в детството са доказано безопасни и ефективни и предотвратяват смъртта на милиони всяка година. Само 15 щата позволяват на родителите да се откажат от тях по философски или лични причини. Но новите проучвания показват, че антиваксърите може да намерят друго решение: използване на религиозни доводи, които са разрешени в 45 щата и в окръг Колумбия.

 

ЕДИН МИЛИОН БЪЛГАРИ ВИЖДАТ СВЕТОВНА КОНСПИРАЦИЯ ВЪВ ВАКСИНИТЕ

Публикувано в понеделник в медицинското списание Pediatrics, проучването анализира данни от американските центрове за контрол и превенция на заболяванията и установява, че осовбождаванията от ваксините поради религиозни причини се увеличават от 2011 г.  насам – и са значително по-вероятни сега.

Родителите са по-склонни да искат изключения заради религия в щати, които не позволяват изключения от лични убеждения, според проучването. Това предполага "ефект на заместване", според д-р Джошуа Уилямс, водещ автор на изследването и асистент по педиатрия в Университета в Колорадо.

 

ПРОУЧВАНЕ ПОКАЗВА КРИЗА НА ДОВЕРИЕТО ВЪВ ВАКСИНИТЕ В НЯКОИ ЧАСТИ НА ЕВРОПА, ЗАРАДИ СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

 

Според доклад на изследователския център на Pew, цитиран от изследователския екип на Уилямс, процентът на американците, описващи себе си като агностици или атеисти, се е движил нагоре, от 16,1% през 2007 г. до 22,8% през 2014 г.

Изследователите припомнят, че будистките монахини са практикували ранна версия на ваксинация срещу едра шарка преди повече от 1000 години. Един еврейски равин, пишещ през 18 век, нарича имунизацията „акт на религиозна преданост“. Ватиканът също последователно насърчава ваксините.

 

 

Източник: Си Ен Ен

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции