<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42554" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Родното място на Хитлер в Австрия ще стане полицейско управление

20 Ноември 2019
0 836

След години спорове за бъдещето на маслено жълтата къща в Австрия, където е роден Афолф Хитлер, властите решиха да превърнат сградата в полицейски участък, в опит да я направят по-малко магнит за неонацистите, пише Ню Йорк Таймс.

 

С хода, обявен от вътрешния министър на страната, австрийските власти се надяват да изпратят ясно послание на привържениците на крайнодесния екстремизъм, че триетажната сграда в центъра на Браунау, близо до границата на Австрия с Германия, няма да бъде светилище на Хитлер.

 

„Бъдещото използване на къщата от полицията трябва да изпрати безпогрешен сигнал, че ролята на тази сграда като мемориал на нацистите е отменена за постоянно“, каза в изявление Волфганг Пешорн, министърът на вътрешните работи на Австрия.

 

Сградата представлява проблем за властите през последните седем десетилетия. Собственикът ѝ отказваше с години да я ремонтира, което направи трудно намирането на наематели. В същото време почитателите на Хитлер, роден там през 1889 г., продължаваха да се завръщат.

Министерството на вътрешните работи пое основния договор за наем от семейството, което е собственик на сградата от 1972 г., за да гарантира, че има последната дума за използването на зданието. През 1984 г. правителството се опита да придобие сградата направо от Герлинде Помер, потомка на първоначалните собственици, които до този момент са притежавали имота, но тя отказа да продаде.

 

В същото време тя също отказа да инвестира в сградата, затруднявайки правителството да намери наемател, който отговаря на изискването да я използва само за административни, образователни или социални цели. През 2017 г. правителството иззе сградата от Помър, с което сложи край на спора.

Конкурсът за редизайн за новата цел на сградата ще започне този месец, като работата по нея предстои през следващата година.

 

Конкурсът ще бъде открит за архитекти от целия Европейски съюз с надеждата да намерят концепция, която да гарантира „иновативното използване на пространството.” Победителят ще бъде обявен през 2020 г.

 

През годините къщата е служила като импровизиран музей, училище и библиотека. Повече от три десетилетия организация, предлагащи помощ и интеграция за хора с увреждания, провеждаше работилница в сградата, но групата се премести през 2011 г., тъй като собственикът отказа да я приведе в ред.

След Втората световна война ветерани от Австрия и съседна Германия се стичат да посетят къщата, особено на рождения ден на Хитлер. Въпреки че привържениците на неонацистите напоследък затихнаха, къщата остана под постоянно наблюдение за потенциални проблеми.

 

 

Източник: Ню Йорк Таймс

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции