<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=45664" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Русия прие закон, с който задължава производители да инсталират руски софтуер

05 Декември 2019
0 660

Русия прие нов закон, с който задължава, производителите на смартфони, компютри и смарт телевизори предварително да инсталират софтуер от руски произход на своите устройства.

 

Законопроектът беше одобрен по-рано тази година от долната камара на руския парламент и официално бе подписан в понеделник от президента Владимир Путин, съобщава Ройтерс.

 

Властите твърдят, че законът, който ще влезе в сила на 1 юли 2020 г., ще помогне на руските технологични компании да се конкурират по-добре със Запада и ще предложи на потребителите „правото да избират“ алтернативи, произведени в страната.

 

През последните месеци Русия упражнява все по-голям контрол върху своята цифрова инфраструктура и този закон е само малка част от него.

 

В началото на ноември влезе в сила така нареченият законопроект за „суверенен интернет“, който дава на правителството възможност да ограничи трафика в руския интернет. По-рано тази година Google започна да премахва уебсайтове от своите търсения по искане на руското правителство, а властите също така се опитаха с ограничен успех да забранят услугата за съобщения "Telegram" в страната, след като компанията отказа да предаде ключовете за криптиране.

 

Руското правителство тепърва ще изготвя пълен списък на устройствата, които ще бъдат засегнати от закона, както и на софтуерът, създаден в Русия, който ще трябва да бъде инсталиран върху тях, но по-рано тази година Ройтерс потвърди, че "Mail.ru" е обсъждала с Huawei предварителното инсталиране на софтуера ѝ на телефоните на компанията.

 

Въпреки че устройствата все още ще могат да идват с предварително инсталиран софтуер от неруски произход, има опасения, че този ход може да накара някои компании да напуснат руския пазар.

 

Асоциацията на търговските дружества и производителите на електрическо домакинско и компютърно оборудване (RATEK) заяви, че просто не е възможно да се инсталира софтуер с руски произход на някои устройства и че производителите най-вероятно ще напуснат пазара, вместо да полагат усилия да се съобразят с новия закон.

 

 

Източник: The Verge

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции