<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28579" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Microsoft пусна о...

Руски изтребител прихвана американски разузнавателен самолет над Черно море

30 Януари 2018
0 5958

Руски изтребител е влязъл в понеделник в „опасно взаимодействие“ над Черно море с разузнавателен самолет ЕР-3Е Ариес на американските военноморски сили.

 

 

Руският самолет се е приближил на метър и половина и е преминал точно пред американския самолет. Това посочи в изявление Държавният департамент на САЩ, предаде агенция Ройтерс.

 

„Ние призоваваме Русия да преустанови тези опасни действия, които увеличават риска от грешна преценка и създават опасност както за екипажа на двете страни, така и за въздушен сблъсък“, се посочва в изявлението.

 

Според пресслужбата на Шести флот на американските военноморски сили прехващането е продължило 2 часа и 20 минути. Пресслужбата на руското министерство на отбраната съобщи снощи, че руски изтребител Су-27, спазвайки всички норми на безопасност, е прихванал над Черно море разузнавателен самолет на американските военноморски сили, който се е движел към границата на Русия, предаде ТАСС.

 

След като американският самолет е променил курса си встрани от въздушното пространство на Русия, руският изтребител, който го е придружавал по време на прехващането, се е върнал на летището, откъдето е излетял, добавят от ведомството.

 

Подобен инцидент имаше и през март месец миналата година в същия район. Тогава натовски изтребител Ф-16 се е доближил до самолета на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, но бил „отпъден“ от руски изтребител Су-27, по описание кореспондент на ТАСС, който е бил на борда на руския самолет.

 

 

Източник: Vesti.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции