<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=97711" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отровен вид м...

Рядък феномен: гнездо на оси свети в зелено под UV лампа, учените гадаят за причината (снимки)

27 Август 2021
0 350

Учени се натъкнаха на необясним феномен: гнездото на особен вид оси свети в неоново зелено при огряването му с UV лампа, пише DailyMail.

Находката е била направена случайно при преминаването на изследователите през горите на Северен Виетнам, когато се натъкнали на гнездата на оси, които принадлежат към рода Polistes. Двамата учени били стъписани от откритието, че гнездото на насекомите сияе в мрака.

Рядък феномен: гнездо на оси свети в зелено под UV лампа, учените гадаят за причината (снимки)

„Доколкото ни е известно, това явление не е наблюдавано в миналото нито от научни изследователи, нито от фотографи“, споделя Бернд Шьолхорн в интервю за списанието Live Science.

Според него сиянието идва от запечатаните пашкули в шестоъгълните клетки на гнездото.

Учените установили, че когато са изложени на бяла светлина, капачките на пашкулите сияят в ярко бяло. Неоновият зелен цвят обаче започва да се появява още посред бял ден и избухва през нощта.

Рядък феномен: гнездо на оси свети в зелено под UV лампа, учените гадаят за причината (снимки)

„В естествената среда силната флуоресценция може лесно да се наблюдава с просто око на разстояния 5–20 m в зависимост от вида, размера на гнездото и мощността на UV факела“, пишат авторите в изследването.

Гнездата на виетнамски оси са били сравнени с тези в тропическите гори на Амазония във Френска Гвиана и Южна Франция. И трите гнезда имат силни флуоресцентни свойства, въпреки че има малки разлики в интензитета и обхвата.

Рояк пчели прави “мексиканска вълна”, за да отблъсне нападение от оси (видео)

Не е ясно защо гнездата светят така, но изследователите предлагат няколко обяснения: възможно маскиране сред горските листа; филтриране на вредната UV светлина, съдържаща се в слънчевия спектър; или способност да насочват прибиращите се в гнездото оси във вечерния здрач.

Източник: DailyMail, Live Science

Видео: PaulHodgeProductions

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции