<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46015" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

САЩ наложиха санкции на компаниите, които строят "Северен поток-2"

18 Декември 2019
0 986

Сериозни санкции наложи Сенатът на САЩ на компаниите, които прокарват руския газопровод “Северен поток-2”, пише Свободна Европа.

 

Мярката, част от Закона за разходите за отбрана на САЩ, беше приета с 86 на 8 гласа и се очаква да бъде подписана от президента Доналд Тръмп. Целта е да блокира завършването на газопровода, който е 80 % изграден.

 

Със санкциите се предвиждат откази в издаването на американски визи и замразяване на американските активи на онези предприемачи и компании, които участват в строителството на газопровода. 

 

КАКВО СТОИ ЗАД АМЕРИКАНСКИЯ ОТПОР СРЕЩУ "СЕВЕРЕН ПОТОК-2"?

 

“Северен поток-2” минава по дъното на Балтийско море и ще пренася двойно повече от досегашния обем газ от Русия до Германия. При такова директно трасе между двете страни би се избегнала посредническата роля на Украйна и страната би започнала да губи по 2 милиарда долара от транзитни такси.

 

Както администрацията на Обама, така и тази на Тръмп, са противници на новия газопровод. Американските законодатели предупредиха, че той ще донесе милиарди долари приход на Русия, което би помогнало на президента Путин да разшири влиянието си в Европа.

 

 

 

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции