<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46465" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

САЩ обявиха, че са готови за сериозни преговори с Иран

09 Януари 2020
0 1007

САЩ твърдят, че са "готови да участват без предпоставки в сериозни преговори" с Иран след обмена на военни действия между двете страни, съобщи ВВС.

 

В писмо до ООН САЩ оправдаха убийството на иранския генерал Касем Солеймани като акт на самозащита. Припомняме, че след убийството Иран отмъсти, като изстреля ракети по въздушни бази, в които се помещават американските сили в Ирак. За щастие, това не доведе до жертви.

 

Върховният лидер на Иран Аятолах Хаменей определи ракетните атаки като "шамар в лицето" за САЩ и призова за прекратяване на американското присъствие в Близкия изток.

 

ИРАН УДАРИ С БАЛИСТИЧНИ РАКЕТИ АМЕРИКАНСКИ БАЗИ В ИРАК (ВИДЕО)

 

В четвъртък, в писмо до Съвета за сигурност на ООН, посланикът на САЩ в организацията Кели Крафт заяви, че САЩ са готови да преговарят „с цел да се предотврати по-нататъшното застрашаване на международния мир и сигурност или ескалация от страна на Иран“.

 

Убийството на Солеймани е оправдано, аргументира се писмото, съгласно член 51 от Хартата на ООН, която изисква държавите "незабавно да докладват" на Съвета за сигурност за всички мерки, предприети при упражняване на правото на самозащита.

 

ДО КАКВО ЩЕ ДОВЕДЕ СМЪРТТА НА ГЕНЕРАЛ СОЛЕЙМАНИ?

САЩ предупредиха също, че ще предприемат допълнителни действия "при необходимост" в Близкия изток, за да защитят своя персонал и интереси.

 

Иранският посланик на ООН Маджид Тахт Раванчи заяви, че предложението за преговори е "невероятно", докато САЩ продължават да прилагат сурови икономически санкции срещу Иран.

 

 

Източник: ВВС

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции