<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=66911" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ново огнище н...

Сваляйте капака на тоалетната, когато пускате водата, за да не разпространявате Covid-19, съветват учени

17 Юни 2020
0 1618

За да предотвратите разпространението на Covid-19, съветите досега бяха обичайните: мийте ръцете си, носете маска за лице и почиствайте редовно всички повърхности. Но сега можете да включите към тези съвети и пускането на капака на тоалетната, пише The Telegraph.

Предупреждението идва, след като учени откриха, че частици коронавирус могат да бъдат разпространени чрез изплакването на тоалетната.

Инфлуенсър, облизал тоалетна чиния заради “коронавирусното предизвикателство” обяви, че е болен от Covid-19 (видео)

Сваляйте капака на тоалетната, когато пускате водата, за да не разпространявате Covid-19, съветват учени

Предаването на Covid-19 се осъществява главно чрез дихателни капчици, генерирани от кашлица и кихане, и чрез контакт със замърсени повърхности. Но изследователите в Китай установиха, че изплакването на тоалетната може да доведе до издигане на „облак“ от аерозолни капчици до над един метър във въздуха над тоалетната чиния.

Капките, като тези, генерирани от кашлица или кихане, биха могли да се задържат достатъчно дълго, докато следващият ползвател не влезе в тоалетната. Симулациите, проведени в изследването, публикувано в списание Physics of Fluids, установяват, че облакът от капчици може да пренася инфекциозни частици от коронавирус, които вече са във въздуха или присъстват в изпражненията на човек.

Сваляйте капака на тоалетната, когато пускате водата, за да не разпространявате Covid-19, съветват учени

Това допълва все повече доказателства, че вирусът може да се предава чрез фекалии, а не само чрез дихателни капчици. Миналата седмица правителството на Обединеното кралство заяви, че ще наблюдава канализационните системи, след като изследвания установиха, че фрагменти от генетичен материал (РНК) от вируса могат да бъдат открити в отпадъчните води.

Резултатите от последното проучване, което е подкрепено от Националната природонаучна фондация на Китай, са тревожни, според изследователите. Според тях това води до “мащабно разпространение на вируса”.

Учени от Университета в Ухан са установили още, че броят на вирусни частици, открити в проветриви стаи в болници, е много малък, но се увеличава в тоалетните на пациентите, които са невентилирани.

Учени създадоха “интелигентна тоалетна”, която може да открива болести

Авторите на този доклад предполагат, че поставяне на капака на тоалетната чиния преди пускането на вода, почистване преди употреба и старателно измиване на ръцете след това, може наистина да помогне срещу предаването на Covid-19.

Изследователите добавят, че се надяват проучването им да „освети производителите на тоалетни“ и да ги насърчи да проектират по-добри тоалетни с автоматични капаци и системи за почистване.

Източник: The Telegraph

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции