<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46004" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Световното търсене на въглища е намаляло, въпреки увеличението в Азия

17 Декември 2019
0 1826

Световното търсене на въглища е спаднало за първи път от две години, след като Европа и САЩ обърнаха гръб на въглищните централи в полза на евтиния газ и възобновяемата енергия.

 

Доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ) установи, че световният "апетит" към въглищата е намалял през 2019 г., след двугодишно възобновяване и след най-стръмния спад в използването на електроцентрали, работещи с въглища.

 

МАЕ заяви, че е твърде рано да се каже дали тенденцията ще продължи, тъй като съдбата на индустрията е до голяма степен в ръцете на китайските политици.

 

Въглищата са единственият най-голям източник за производство на електроенергия в света, половината от които се произвеждат в Китай и се използват за захранване на китайските електроцентрали.

 

Годишният доклад на МАЕ за въгледобивната промишленост разкри, че най-големият спад в използването на електроенергия, създадена от въглищата, е ръководена от рязкото намаление на търсенето на въглища в Европа и САЩ.

 

Западните страни пренасочват използването на въглищна енергия поради изобилието на по-евтини и възобновяеми алтернативи.

 

Кейсуке Садамори, директорът на агенцията по енергетика заяви, че това обаче не е краят на въглищата, защото търсенето на електроенергия в Азия продължава да се увеличава, породено от силния икономически растеж и нарастващия брой домове с достъп до електричество.

 

„Делът на региона в световното производство на въглища се е повишил с малко над 20% през 1990 г. до почти 80% през 2019 г., което означава, че съдбата на въглищата е все по-обвързана с решенията, които се взимат в азиатските столици“, каза той.

 

МАЕ очаква електроенергията от въглища да нарастне незначително между 2020 и 2024 г., при по-малко от 1% годишно, което би трябвало да доведе до намаляване на дела на въглищна енергия по света и тя да спадне до 35% през 2024 г. сравнено с 38% през изминалата година.

 

„Въглищата изчезват в много от напредналите икономики, но остават устойчиви и дори продължават да нарастват в развиващата се Азия“, каза той.

 

Прогнозите могат да се отклонят значително, в зависимост от решенията на китайската енергийна политика в следващия й петгодишен план, обхващащ 2021 до 2025 година, но изкопаемите горива все повече биват изправени пред нарастващата опозиция на обществото поради опасенията от замърсяването на въздуха и климатичната криза.

 

Много правителства обмислят по-силни политики за климата и околната среда, тъй като възобновяемите енергийни източници и газът стават по-евтини за използване.

 

„Ако Китай се промени – всичко ще се промени“, твърди Садамори.

 

Индия от своя страна прекъсна тенденцията си за увеличаване на използването на въглища тази година и се очаква бързо развиващата се икономика да регистрира първия си спад на въглищната енергия за последните 45 години.

 

Според Садамори ниското производство на електроенергия от въглища в Индия през тази година се дължи на необичайно ниския растеж на потреблението на електроенергия и изключително високото производство на водна енергия, но не е ясно дали това ще продължи.

 

„Изобщо не е ясно, дали това ще се повтори и в следващите години", каза той.

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции