<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38313" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Част от Север...

Силната турбуленция може да се прогнозира и да се избегнат инциденти, смята експерт (видео)

18 Юни 2019
0 2072

Лоша координация между ръководител-полети и екипажа е най-вероятната причина за силната турбуленция на полета, при който двама пътници пострадаха, коментира специалистът по самолетни инциденти Ангел Борисов, цитиран от Dir.bg.

 

 

10 ДУШИ СА ПОСТРАДАЛИ ПРИ СИЛНА ТУРБУЛЕНЦИЯ В САМОЛЕТ НА БЪЛГАРСКА АВИОКОМПАНИЯ (ВИДЕО)

 

 

Според експерта пилотите могат да прогнозират подобни явления, но трябва да получават навременна и актуална информация, за да планират заобикаляне на облака или отмяна на маршрута.

 

 

"Попадането в турбуленция е често срещана ситуация при пътуване със самолет, но не толкова често се случва по този начин. Нашите изисквания са много строги – пътникът от излитане до кацане не трябва да усеща нищо, а не да повръща по време на полет", коментира специалистът по самолетни инциденти Ангел Борисов.

 

 

30 ДУШИ СА РАНЕНИ СЛЕД КОШМАРНА ТУРБУЛЕНЦИЯ В ПЪТНИЧЕСКИ САМОЛЕТ (ВИДЕО)

 

 

"Зоните, които са с турбуленция, не се появяват внезапно. Ръководител въздушно движение следи по трасето самолетите, които са прелитали преди това и уведомява следващите екипажи за налична турбуленция, особено когато говорим за гръмотевична деятелност", обясни още Борисов. По думите му решението за заобикаляне на тези облаци се взима от командира на екипажа с уведомление на ръководител полети, че той се отклонява от трасето.

 

 

""

 

 

От своя страна собственикът на българската авиокомпанията "ALK Airlines" Валтер Колев увери, че екипажът на полета е действал така, както трябва. "Турбуленция има и в ясно небе, когато е чисто и хубаво време, тогава се появяват по-големи щети по самолета", каза още Колев. 

 

 

Той бе категоричен, че откачени седалки няма и че такова нещо в авиацията не е възможно. "Аз също съм пилот. Тази ситуация ми се е случвала десетки пъти. Има ранени – жена, която си е ударила веждата, и мъж, който се оплаква, че го боли вратът. Командирът е минал през всички пътници и лично се е убедил, че те са здрави. От уплахата е викнал медицинско лице. Още след кацането на самолета, аз съм в постоянна връзка с екипажа му. Даже с медицинско лице ми се обадиха оттам по мое искане”, обясни Колев.

 

 

""

 

 

Колев обясни, че ако той е бил пилот на полета от Косово за Швейцария, нямало да направи нещо по-различно."Това са потоци – низходящи и възходящи, има турбулентна зона, като в случая тук са уцелили низходящ поток. Това не може да се предвиди", заяви още собственикът на авиокомпанията.

 

 

"Всички имат радари и са в непрекъсната връзка. В тази зона, в която те са летяли, е имало много слаба турбуленция, но е облачна зона. Да, като влизаш в облаците, очакваш турбуленция. Затова пилотът е помолил да се сложат коланите, стюардесите са помолили няколко пъти, но какво да се направи – возим пътници от Косово. Няма никакъв проблем в случая. Мога да ви кажа само, че пътниците са попитали дали ще има застраховка – тогава са скочили да си вземат бележки от медицинския екип", каза още Колев.

 

 

Източник: Dir.bg

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции